Ekol TV’nin sevilen programlarından olan Çağlar Cilara’nın sunduğu Tartışma Zemini’nde 24. Dönem CHP Milletvekili Erdal Aksünger, kamuoyu araştırmacısı Murat Sarı, gazeteci Nihal Bengisu Karaca ve Doç. Dr. Turgay Yerlikaya gündemi değerlendirdi.
Tartışma Zemini’nde konuk olan uzmanlar polis Şeyda Yılmaz’ı şehit eden ve 26 suç kaydı olan Yunus Emre Geçti’nin serbest dolaşması değerlendirilirken kamuoyunda da gündeme gelen endişeler değerlendirildi.
YARGIYA GÜVEN DÜŞTÜ
Eski Milletvekili Erdal Aksünger, yargıya güvenin ASAL Araştırma’nın anketine göre 1.4’e düştüğünü hatırlattı.
Aksünger, “Bu tür insanlarla ilgili sosyal devlet ve hukuk devleti olguları eşgüdüm halinde gidiyorsa bununla ilgili ıslah çalışması nasıl yapılıyor? Bu adam potansiyel bir suç makinesi. Küçük yaştan beri suç olaylarına karışmış gibi görünüyor. Çeteciklerin garip şekilde silahlarla gösteri yaptığı da sosyal medyada görünüyor” ifadeleriyle Yunus Emre Geçti’nin de sosyal medyada yer alan silahlı görüntülerine dikkat çekti.
"BURADA SORUMLU BİR DEVLET İÇİN NİCE İBRETLER VARDIR"
Gazeteci Nihal Bengisu Karaca, "İnsanlar evlatlarını yetiştiriyorlar, okutuyorlar, büyütüyorlar; sokakta devletin sorumlu olduğu fakat sorumluluğunu yerine getirmediği için serbest olan biri tarafından istikbali olan bir gencin hayatı bitiriliyor. Devlet açısından da bakıldığında yaptığınız yatırım bir anda havaya uçuyor. Burada sorumlu bir devlet için nice ibretler vardır. Devletimizin iyi, sağlıklı, verimli, bu ülkeye hizmet edebilen vatandaşlarını koruma refleksi çok zayıf. Kaldı ki burada güvenlik görevlisi. Hem kendisini korumakla yükümlü hem de başkalarını koruma sözü vermiş bir kamu görevlisinin başına geldi bu hadise. Buradan ikincil bir sonuç çıkıyor. Yeterince eğitim almıyor galiba polisler" ifadeleriyle Şeyda Yılmaz'ın şehit olduğu olayda devletin ihmallerini yorumladı.
🔹Nihal Bengisu Karaca: Burada sorumlu bir devlet için nice ibretler vardır. Devlet sorumluluğunu yerine getirmeli. Bu ülkeye hizmet eden vatandaşları koruma refleksi çok zayıf. @nibenka #TartışmaZemini pic.twitter.com/56ZKHQQReH
— Ekol TV (@ekoltvv) September 24, 2024
"BU ÜLKEDE 'YATARI YOK' DİYE BİR KAVRAM VAR"
Nihal Bengisu Karaca, polisin silahının suçlu tarafından alınabiliyor olmasındaki soruna vurgu yaparak polislere yeterli eğitim verilip verilmediği sorusunu yöneltti. İnfaz yazasındaki eksiklikleri de hatırlatan Karaca, "Sık sık adi suçlara getirilen af da sorun. Bu cesaletlendirici oluyor. Bu ülkede 'yatarı yok" diye bir kavram var, o ne demek isterse 6 ay olsun. Kanunlar bu ülkede yeterli değil. Yunus Emre Geçti'nin 67 yıl cezaevinde kalmasını gerektirecek bir suç kaydı var. Cezaların da çok yeterli olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.
"Af da suçluları cesaretlendiriyor"
— Ekol TV (@ekoltvv) September 24, 2024
🔹Nihal Bengisu Karaca: Bu ülkede "Yatarı yok" diye bir kavram var, o ne demek isterse 6 ay olsun. Kanunlar bu ülkede yeterli değil. @nibenka #TartışmaZemini pic.twitter.com/2KTHTp2xFV
"HUKUKUN BİTTİĞİ YERDE TOPLUMSAL İNFİALLER BAŞLAR"
Kamuoyu araştırmacısı Murat Sarı, "Annesi oğlunu şikayet ettiğini söylüyor, 'oğlum madde bağımlısı, madde satıyor' diyor. 67 sene yatması gereken bir kişi çıkıyor polis memurunu şehit ediyor. Hukukun bittiği yerde toplumsal infialler başlar.
🔹Murat Sarı: 67 sene yatması gereken bir kişi çıkıyor polis şehit ediyor. Annesi bile oğlunu şikayet etmiş. Hukukun bittiği yerde işte böyle infialler başlar. @muratsari_ pic.twitter.com/UKGyNuWgB0
— Ekol TV (@ekoltvv) September 24, 2024
"ÜLKEMİZDE ADALETTE ADALETSİZLİK VAR"
Toplumdaki sorunlara da değinen Murat Sarı, "Her şeyi kanunlar çerçevesinde yapan insanlar bu ülkede çoğu zaman cezalandırılıyor. Bir şekilde devletle işi olan herkesin başına bu geliyor. Yasaların etrafından dönerek işini halledenler istediklerine ulaşıyor. 19 yaşındaki çocuğa bu çelişkiyi nasıl anlatacaksınız? Maalesef ülkemizde adalette adaletsizlik var" ifadelerini kullanırken vergi kaçırdığı ve kara para akladığı halde serbest kalan isimlerin sorumluluklarını yerine getiren vatandaşların da tepkisini çektiğini dile getirdi.
🔹Murat Sarı: Her şeyi kanunlar çerçevesinde yapan insanlar bu ülkede çoğu zaman cezalandırılıyor. Ülkede 'Adalette adaletsizlik' var. @muratsari_ pic.twitter.com/J7kO3O9CFf
— Ekol TV (@ekoltvv) September 24, 2024
"KRİZ MASASI OLUŞTURULUP, SÜREÇ BU ŞEKİLDE İNŞA EDİLMELİ"
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgay Yerlikaya, “Birden fazla ve uzunca süre tartışılan bu tip meseleler toplumda adalete ilişkin güvenin sarsılıp sarsılmadığı tartışmalarını yaratıyor. Özellikle bazı olayların kitleselleşmesi ve yoğun biçimde medyada gündem olması nedeniyle bir farkındalık gelişiyor. Davaların seyrine ilişkin doğru ya da yanlış birçok bilgi dolaşıma sokuluyor. Bazı davalar var ki kamuoyu nezdinde karar veriliyor, buna aykırı bir karar ortaya çıkarsa bir şüphe uyandırıyor. Bence kitleselleşen meselelerle ilgili kriz masası oluşturulup süreç bu şekilde inşa edilmeli” değerlendirmesinde bulundu.
🔹Doç. Dr. Turgay Yerlikaya: Adaleti tescil etmek medya ya da sosyal medyaya kalıyor. @turgayerlikaya pic.twitter.com/b67F1hzvyq
— Ekol TV (@ekoltvv) September 24, 2024