İsrail’in Gazze’deki soykırımının 340’ıncı gününde Tel Aviv’in savaşın ikinci aşamasına geçeceği iddia edildi. İsrail merkezli Haaretz gazetesinin editörü Alu Aluf Benn, Başbakan Benjamin Netanyahu hükümetinin, Gazze'nin kuzeyinin ilhak edilmesi ve bu bölgede İsrailliler için yerleşim yerleri kurulmasına hazırlandığını iddia etti. Benn makalesinde, İsrail'in, Gazze savaşının ikinci aşamasına girdiğini belirtti ve bu aşamaya ilişkin planlarını açıkladı.

“KADEMELİ OLARAK İLHAK EDİLECEK”

Benn  "İsrail bu aşamada, Gazze'nin kuzeyinden Netzarim Koridoru’na kadar olan bölgede kontrolü sağlamaya çalışacak. Bu bölge, uluslararası muhalefetin derecesine göre kademeli olarak yerleşim ve ilhak için hazırlanacak. Bu plan uygulamaya konulursa eski İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı emekli General Giora Eiland'ın önerdiği gibi Gazze'nin kuzeyinde kalan Filistinliler, açlık tehdidi ve hayatlarını koruma kisvesi altında oradan çıkarılacak” ifadesinde bulundu.  Ayrıca Benn, Netanyahu'nun İsrail topraklarını genişletme hayali kurduğunu ve bunun gerçekleşmesi durumunda onun için mutlak bir başarı olacağını kaydetti.

“BEDELİ AĞIR OLUR”

Öte yandan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Gazze'deki İsrailli esirlerin geri getirilmesi için siyasi sistem içindeki tüm güçleri birlik olmaya çağırdı. X sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Herzog, "Kritik bir an yaşıyoruz. Esirlerin geri getirilmesi için güçlerimizi birleştirmeli, büyük ve ortak çabalar içine girmeliyiz. Siyasi sistem sağından soluna kadar omuz omuza vermeli ve esirlerin evlerine dönmesini sağlayacak kararlar alınmasını teşvik etmelidir” ifadesini kullandı.

Herzog, imzalanacak esir takası anlaşmasının "acı bedelleri" olacağını ancak esirlerin geri getirilmemesi durumunda daha ağır bedel ödeneceğini bu nedenle esirlerin en kısa zamanda evlerine dönmeleri için her şeyin yapılması gerektiğini dile getirdi.

TEL AVİV’DEN KATLİAM SALDIRI: EN AZ 40 ÖLÜ

 İsrail savaş uçakları Han Yunus'un batısında "güvenli olduğu" iddia edilen El-Mevasi bölgesinde yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarına 3 füze saldırısı düzenledi. Saldırının şiddetiyle bölgede metrelerce derinlikte 3 çukur oluştuğu ve en az 20 ila 40 çadırın yandığı ve yok olduğu, çok sayıda kişinin kumların altına gömüldüğü kaydedildi. Gazze’deki Sivil Savunma Müdürlüğünün Sözcüsü Mahmud Basal Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada, "Her bir çadırda en az 5 kişi olduğu düşünülürse çok büyük bir sayıyla karşı karşıya olduğumuz anlaşılır. Bölgede 3 büyük çukur oluştu. Çadırlar, bu çukurlara gömüldü. Cesetleri çıkarmamız çok uzun sürebilir, bunun için ağır iş makinelerine ihtiyacımız var. Çukurlara gömülüp tamamen yok olan aileler var” diye konuştu.

“DÜPEDÜZ YALAN”

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite yaptığı açıklamada, kumaş ve naylonlardan oluşan çadırların, dağ ve büyük binaların bombalanmasında kullanılan ABD yapımı büyük füzelerle vurulduğunu kaydetti. Sevabite, 40 ölü ve onlarca yaralının dışında onlarca kişinin de kumlar altına gömülerek kaybolduğunu aktardı. İsrail ordusu saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, Mevasi bölgesinde Hamas komuta merkezini hedef aldığını iddia etti. Hamas'tan yapılan açıklamada ise hedef alınan bölgede direnişçilerin olduğu yönündeki iddiaların "düpedüz yalan" olduğu ifade edildi.

İSRAİL MEDYASINDAN AKILALMAZ REHİNE İDDİASI

Bunun yanı sıra İsrail medyası, ordunun Gazze’ye yönelik hava saldırılarında yaklaşık 9 ay önce İsrailli 3 esiri öldürdüğünü ancak bunu kamuoyundan gizlediğini iddia etti. İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunun haberinde, Hamas'ın Gazze'de tuttuğu esirlerin İsrail ordusunun bombardımanı sonucu öldükleri ve Aralık 2023'te cesetlerine ulaşıldığı öne sürüldü. Söz konusu İsrailli esirlerden ikisinin Ron Sherman ve Nick Beiser isimli askerler, üçüncü esirin ise Elia Toledano isimli vatandaş olduğuna işaret edildi.
Gazze'deki Kuzey Tümeni komutanı Ahmed el-Gandur'un öldürüldüğü saldırıda yanında 3 esirin de olduğunu gösteren patoloji sonuçlarının ocak ayında ailelerine teslim edildiği ancak ordunun, ölüm nedenlerinin boğulma mı yoksa zehirlenme mi olduğunun belirlenemediğini iddia ettiği, ailelerin talebi üzerine yapılan ek incelemeler sonucu esirlerin İsrail saldırısında öldüğünün netleştiği, ağustos ayında da ordudan temsilcilerin, esirlerin ailelerine gidip bu sonuçları ilettiği dile getirildi.
Ordunun olayla ilgili ayrıntıları şubat ayından bu yana bilmesine rağmen Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin de aralarında bulunduğu üst düzey kişilerin bunu kamuoyundan gizlemeyi tercih ettiği aktarıldı.

“SOYKIRIM DAVASI DEVAM EDERSE BUNUN BEDELİ OLUR”

ABD merkezli Axios haber platformunun, İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, İsrail'in, ABD Kongresi üstündeki etkisini nasıl kullanmaya çalıştığına ilişkin yeni bir örnek ortaya çıktı. Barak Ravid imzalı habere göre İsrail, ABD Kongre üyelerine ulaşarak, kendi aleyhinde Uluslararası Adalet Divanı nezdinde soykırım davası açan Güney Afrika Cumhuriyeti'ne baskı yapılmasını talep etti. Hem Senato hem de Temsilciler Meclisi'ndeki birçok üyeye ulaşan İsrailli yetkililer ve lobiciler, Kongre üyelerinden, Güney Afrika Cumhuriyeti yetkililerine, "soykırım davasına devam etmeleri halinde bunun sonuçlarının olacağı" mesajını vermelerini istedi.