Dünya

Tel Aviv ordusu Lübnanlıları uyardı: Litani Nehri’nin güneyine geçmeyin!

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyine dün başlattığı Kuzey Okları Operasyonu devam ederken Lübnanlılara Litani Nehri’nin kuzeyinden güneyine araçla ikinci bir uyarı gelene kadar geçmeme çağrısında bulundu. Öte yandan Lübnan haber ajansı NNA, Tel Aviv’in gece saatlerinde güneydeki Marcayun ve Hasbaya arasındaki yolu bombalaması sonucu ulaşımın sağlanamadığını aktardı.

Abone Ol

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, "Lübnan'ın güney sakinlerine acil uyarı" şeklinde bir çağrı yaptı. Ülkenin güney bölgelerinde "şiddetli savaşın" olduğu ve Hizbullah mensuplarının siviller arasına karıştığını iddia eden Adraee, can güvenlikleri için Lübnanlıların Litani Nehri'nin kuzeyinden güneyine araçlarla geçmemeleri uyarısı yaptı. İsrail ordu sözcüsü, bunun ikinci bir uyarıya kadar geçerli olduğuna işaret etti.

YENİ BİR GÖÇ DALGASI BAŞLADI

Öte yandan Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan haberde, İsrail'in gece saatlerinde güneydeki Marcayun ve Hasbaya arasındaki yolu bombalaması sonucu ulaşımın sağlanamadığı belirtildi. Haberde, İsrail'in söz konusu tehdidinden sonra ülkenin güneyinden kuzeye yeni bir göç dalgasının başladığı aktarıldı.

İSRAİL’İN LÜBNAN SALDIRILARINDA 1273 KİŞİ ÖLDÜ

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1273 kişi öldü. Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye'ye 10 binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.

Netanyahu İran’a seslendi: Yakında çok daha özgür olacaksınız! Netanyahu İran’a seslendi: Yakında çok daha özgür olacaksınız!

NE OLMUŞTU?

İsrail ordusu, cuma akşamı Lübnan'ın başkenti Beyrut'a bir saldırı düzenleyerek, Hizbullah’ın karargahını hedef aldı. Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah'ın saldırıda öldüğü açıklandı.  Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, bugün yaptığı açıklamada, Nasrallah'ın yolundan yürümeye devam edeceklerini söyleyerek "Günün sonunda zafer bizim olacak" diye konuştu. Öte yandan İsrail, pazartesi akşam saatlerinde Lübnan’a “Kuzeyin Okları Operasyonu” adında bir kara harekâtı başlattı. Netanyahu, Nasrallah'ın öldürüldüğü gün, saldırıdan birkaç saat önce Birleşmiş Milletler'de kürsüye çıkmıştı. Lübnan'a saldırıların süreceği mesajını veren Netanyahu'yu, Türkiye ve birçok üye ülke, salonu terk ederek protesto etmişti.

Ortadoğu’da kıyamet koptu: İsrail’den Lübnan’a Kuzeyin Okları Operasyonu! Ortadoğu’da kıyamet koptu: İsrail’den Lübnan’a Kuzeyin Okları Operasyonu!