Paris’teki Yaz Olimpiyatları’nda salı günü bronz madalya kazanan Amerikan ragbi oyuncusu ve iki kez Olimpiyatlara katılma şansı elde eden Ilona Maher, sporda cinsiyet eşitsizliğine karşı yorumları ve kendi atletik yapısı nedeniyle aldığı eleştirileri ifşa ederken "tüm farklı vücut tiplerine" verdiği destekle TikTok'un en popüler sporcularından biri haline geldi.

27 yaşındaki Maher, üç yıl önce kadınların da ragbide başarılı olabileceğini göstermek amacıyla Tokyo Olimpiyatları'nda vlog çekerek TikTok fenomeni haline geldi ve özgüveni ile dürüstlüğünden dolayı kısa sürede birçok insanın beğenisini kazandı.

1.6 MİLYONDAN FAZLA TAKİPÇİ

Bugün 1.6 milyondan fazla TikTok takipçisinin yanı sıra Instagram'da da 1.4 milyon takipçisi olan Amerikan sporcu, yaz oyunları için Paris'e indiğinden bu yana her biri 600 bin ila 14 milyon kez izlenen düzinelerce video yayınladı.

Şimdiye kadarki en popüler videosunda Olimpiyat Köyü'nü popüler flört programı Love Island’ın villasına benzetti, rap sanatçısı Snoop Dog ile tanıştı ve kadınların ragbi oynamasına destek olmasını istedi.
M L20181129080 Copy 900X600
'TÜM VÜCUT TİPLERİ DEĞERLİDİR'

Maher, kadın ragbisini duyurmanın yanı sıra, platformunu beden olumlamasını savunmak için de kullandı; "erkeksi" ve kaslı fiziği nedeniyle utanç duyduğu kendi hikayelerini paylaştı ve olimpiyatların açılış töreni sırasında yayınladığı bir kısa videoda hayranlarını "sergilenen tüm farklı vücut tiplerine bir göz atmaya" teşvik etti.

Maher TikTok’ta yayımladığı bir diğer video "Tüm vücut tipleri değerlidir: En küçük jimnastikçiden en uzun voleybolcuya, bir ragbi oyuncusundan bir şut atıcıya kadar tüm vücut tipleri güzeldir ve harika şeyler yapabilirler. Bu sporcularda kendinizi gerçekten görün ve sizin de yapabileceğinizi bilin” diyerek beden olumlamasının önemine dikkat çekti.

KADIN SPORCULARA TEŞVİK

TikTok’ta hayran kitlesinin artmasıyla birçok popüler kozmetik markası ile anlaşmaları yaptı; ayrıca “The Comment Section" ve "Real Pod" gibi diğer TikToker'ların popüler podcast'lerinde yer aldı.

Maher, İngiliz gazetesi The Guardian'a verdiği demeçte, TikTok'u kişisel markasını oluşturmak için kullandığını ve birçok kadın sporcunun yapamadığını kabul ettiği "sporu bir kariyer haline getirmesine" yardımcı olmasını umduğunu söyledi.
Getty Images 2148757492

HEM SPORCU HEM TIKTOK FENOMENİ

Bunun yanı sıra TikTok'ta patlayan tek Olimpiyat sporcusu Maher değil. ABD'li artistik yüzücü Daniella Ramirez, sporu için gerekli olan kapsamlı saç rutinleri hakkındaki derinlemesine videolarıyla tanınıyor ve yarım milyondan fazla takipçiye sahip olmasıyla biliniyor.  Öte yandan koşucu Nikki Hiltz (114.000 takipçi) transseksüel bir atlet olarak deneyimlerini paylaşıyor. Suni Lee ise (1,8 milyon takipçi), jimnastik dalında altın madalya kazandığı Tokyo Olimpiyatları deneyimini geçen yıllarda takipçileriyle paylaşmıştı; Lee, bu yıl da aynı şeyi yapıyor.

ILONA MAHER KİMDİR?

Vermont doğumlu olan Maher, 17 yaşındayken Quinnipiac Üniversitesi'nde  ragbi oynamaya başladı ve takımının üç Ulusal Üniversitelerarası Ragbi Birliği şampiyonluğu kazanmasına yardımcı oldu. ABD Rugby Dünya Kupası’na katılan Sevens takımı için ilk maçını 2018'de oynadı ve 2021'de takımın altıncı olduğu Tokyo Olimpiyatları'nda yarıştı. Takımın fiziksel olarak en iri oyuncular arasında yer alan Maher, geçen yıl Forbes'a verdiği demeçte, "Ben sadece insanların arasından koşuyorum ve bir şeyler yapmaya çalışıyorum" demişti. Başarılı sporcu, ragbi takımının Paris Olimpiyatları'nda şu ana kadar oynadığı üç maçta da gol attı.