Teknoloji

Tıp dünyasında yeni çağ: Beyin kanamasını durdurabilecek nanorobot üretildi

Uluslararası bir araştırma ekibinin, virüs büyüklüğünde küçük nanorobot sürüleri geliştirerek beyin kanamalarını durdurma potansiyeline sahip bir teknoloji üzerine gerçekleştirdiği çalışma bilim dünyasında heyecan yarattı. Çin ve İngiltere'den bilim insanlarının üzerinde çalıştığı manyetik kontrollü cihazlar, vücut damarları aracılığıyla kanamaların önüne geçebiliyor.

Abone Ol

Yapılan bir deneyde, milyarlarca ilaç taşıyan mikroskobik yapı, bir test hayvanının karotis damarında oluşan model bir anevrizmayı güvenli bir şekilde tedavi etmeyi başardı. Henüz insanlarda denenmemiş olsa da ekip bu teknolojinin insan hastalarda da güvenle kullanılabileceğini öne sürüyor.

"TIPTA YENİ UFUKLAR AÇACAK"

TRT Haber'de yer alan bilgiye göre çalışmanın baş yazarlarından, Edinburgh Üniversitesi’nden biyofizikçi Qi Zhou, "Nanorobotlar, tıpta yeni ufuklar açacak. Bu teknolojiler, cerrahi müdahaleleri daha az riskle gerçekleştirme ve zor ulaşılabilir bölgelerde ilaçları tam hedefe yönlendirme imkânı sunabilir" dedi.

PIHTILAŞMAYI BAŞLATIYOR

Her biri ortalama 300 nanometre çapında olan bu nanobotlar, manyetit çekirdek ve etrafında pıhtılaşma ajanı trombinle kaplıdır. Nanobotların koruyucu kabuğu, insan vücut sıcaklığının hemen üzerinde, 42,5 derece Santigrat’ta eriyen bir maddeden yapılmıştır. Nanobotlar, manyetik alanla yönlendirilerek kan damarlarında istenilen noktaya ulaştığında kabuk eritilerek ilaç serbest bırakılıyor ve bu süreçte pıhtılaşma başlıyor.