Düğünler altın fiyatlarından nasibini aldı. Altın son dönemlerin en fiyakalı çağını yaşıyor. Küreselde jeopolitik riskler, gerilimler fiyatları uçurdu. Altın fiyatlarındaki yükseliş, düğün yapanları da düğüne katılanları vurdu.

Altın fiyatlarının yükselişi geline kiloyla altın dönemi bitirdi. Eski mütevazi düğünler de geride kalırken, artık çiftler de düğün yerine sade nikaha geçti.

8De14A580Be7Ff650530565B285Ec42B

GELENEKSEL DÜĞÜN TAKILARI TAKILMIYOR

Türkiye’nin hemen hemen her yöresinde düğünler ve takı tercihleri de değişti. Karadeniz’de Trabzon hasırı, Urfa’nın akıtma takısı, İç Anadolu’nun tuğralı kolyeleri, Ege’nin reşat altınları ve kelepçeleri kuyumcuların raflarında kaldı. Evlenecek çiftler artık bir iki bilezik ve iki alyansla düğünlerini yapmaya başladı.

KUYUMCULAR SİNEK AVLADI

Evlilik hazırlığında olan gençlerin en büyük hareketliliği alışverişte geçerken artık o harcamalar yapılamıyor. Altının sürekli olarak yükselmesinden dolayı evlenen gençlerin altın alışverişi yapamadığını aktaran Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, bu yıl yaz düğün sezonunun çok verimsiz geçtiğini aktardı.

Altının sürekli yükselmesinden dolayı yüzde 90 iş kaybı yaşadıklarını belirten Yazıcı “Son 10 yılın en verimsiz düğün sezonunu geçirdik. Gurbetçi geliyor, 1.000 avro karşılığında ancak 10-12 gram altın alabiliyor. Geçmişte aynı parayla 20-25 gram altın alabiliyorlardı. Bu sene Arap turistler de eskisi kadar alışveriş yapmıyor” diye konuştu.

Aaall 1702320615

SADECE YÜZÜKLE DÜĞÜN YAPAN VAR

İki yüzükle evlilik merasiminin tamamlandığını aktaran Yazıcı, “Bu sezon hayal kırıklığı yaşadık. Geçen yılı bu yılda kıyasladığımızda yüzde 50 oranında bir düşüş var. Bunun yegâne sebebi alım gücünün az olması, piyasaların anormal derecede enflasyona yenik düşmesi, vatandaşın almış olduğu maaşın birikimi sonunda altın alamaması düğünlerde artık eskisi gibi 3-5 bilezik, gerdanlık set takımı bu tarz bir şeyler daha alınamamakta. Hatta iki yüzükle bile evliliğini yapanlar var. Geldiğimiz nokta bu bundan sonraki süreç ne olur bilemiyorum ama tüm kuyumcular bu yıl hayal kırıklığı yaşadık diyebilirim” dedi.

ÇEYREK GRAM KALDIRILDI, MİSAFİRLER DE TAKIYI BİTİRDİ

Düğüne gidenler de artık eskisi gibi altın takmıyor. Çeyrek gram da tedavülden kaldırılınca misafirler para takmaya ya da düğünlere gitmemeyi tercih eder oldu.