Dünya

Tren istasyonlarına siber saldırı: Başka kuruluşlar da etkilenmiş olabilir!

İngiltere’de siber saldırganlar, ülke genelindeki 19 tren istasyonun kablosuz bağlantı (wi-fi) hizmetine saldırı düzenledi. Saldırı, birçok kişinin bu istasyonlarda wi-fi'ye bağlanmaya çalışırken Avrupa'daki terör saldırıları hakkında bir ekranla karşılaşmasıyla fark edildi. Olayla ilgili kapsamlı soruşturma sürüyor.

Abone Ol

İngiltere’de siber saldırganlar, ülke genelinde 19 tren istasyonunda kablosuz bağlantı yani bilinen adıyla wi-fi hizmetini kesintiye uğrattı. Network Rail, Londra, Manchester, Liverpool, Birmingham, Edinburgh ve Glasgow gibi büyük şehirlerdeki istasyonların da aralarında bulunduğu birçok istasyonda wi-fi sistemlerinin saldırıdan etkilendiğini doğruladı.

 Wİ-Fİ SİSTEMLERİ ÇÖKERTİLDİ

Olay, Çarşamba günü birçok kişinin bu istasyonlarda wi-fi'ye bağlanmaya çalışırken Avrupa'daki terör saldırıları hakkında bir ekranla karşılaşmasıyla fark edildi. Network Rail sözcüsü, saldırının ardından wi-fi hizmetinin hâlâ kullanılamadığını belirtti ve "Şu anda Network Rail’in yönettiği istasyonlardaki halka açık wi-fi’yi etkileyen bir siber güvenlik olayıyla ilgileniyoruz" dedi.

ETKİLENEN İSTASYONLAR

Yetkililer olaydan etkilenen tren istasyonları şu şekilde açıkladı:

Londra: London Cannon Street, London Bridge, Charing Cross, Clapham Junction, Euston, King’s Cross, Liverpool Street, Paddington, Victoria ve Waterloo 

Güneydoğu: Reading ve Guildford 

Kuzeybatı: Manchester Piccadilly ve Liverpool Lime Street 

Batı Midlands: Birmingham New Street 

Batı Yorkshire: Leeds 

Batı ve Güneybatı: Bristol Temple Meads 

İskoçya: Edinburgh Waverley ve Glasgow Central

OLAYLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Network Rail, İngiliz Ulaştırma Polisi'nin olayla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Sadece demiryolu istasyonlarının değil, başka kuruluşların da bu saldırıdan etkilenmiş olabileceği düşünülüyor. "Bu hizmet, üçüncü bir taraf tarafından sağlanıyor ve soruşturma devam ederken askıya alındı," diyen Network Rail sözcüsü, olayın ciddiyetine dikkat çekti.

SORUMLU FİRMA DA ARAŞTIRIYOR

Network Rail'e wi-fi hizmeti sağlayan üçüncü taraf firma Telent de bir açıklama yaparak, "güvenlik olayı" hakkında bilgi sahibi olduklarını ve Network Rail ile diğer paydaşlarla birlikte olayı araştırdıklarını belirtti. Şirketin sözcüsü, "İngiliz Ulaştırma Polisi'nin bu olayla ilgili devam eden bir soruşturması olduğunu öğrendik, bu nedenle şu anda daha fazla yorum yapmak uygun olmayacaktır" dedi. Siber saldırının kaynağı ve nasıl gerçekleştirildiği henüz netleşmezken, yetkililer olayı aydınlatmak için kapsamlı bir soruşturma yürütüyor.