Dünya

Trump bu sefer de Zelensky’i hedef aldı: Tarihin en büyük pazarlamacısı!

ABD’de başkanlık seçimleri için geri sayım sürerken eski ABD başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin desteklediği isim olan Donald Trump, Pensilvanya’daki mitinginde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky’i hedef aldı. Trump “Bence Zelensky tarihin en büyük pazarlamacısı. Ne zaman ülkeye gelse 60 milyar dolarla geri dönüyor" diye konuştu. Trump’ın bu açıklamasının Zelensky’nin “zafer planını” sunacağı zamanda ABD’de bulunmasına denk gelmesi dikkat çekti…

Abone Ol

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak olan başkanlık seçimlerine 42 gün kaldı. Cumhuriyetçi Parti’nin desteklediği isim olan eski ABD Başkanı Donald Trump ile Demokrat Parti’nin desteklediği isim olan Kamala Harris mitinglerde seçmenlerle bir araya gelmeye devam ediyor. Son olarak Pensilvanya’da miting düzenleyen Trump, bu sefer de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky’i hedef aldı. Mitinginde konuşan Trump, "Eğer seçimi kazanırsam Putin ve Zelensky'i arayacağım ve savaşı bitirmeleri için bir anlaşmaya varmalarını söyleyeceğim" dedi.

“NE ZAMAN GELSE 60 MİLYAR DOLARLA DÖNÜYOR”

Bununla birlikte eski ABD başkanı, Ukraynalı liderin ABD’ye her gelişinde aldığı yardımların miktarına dikkat çekerek “Bence Zelensky tarihin en büyük pazarlamacısı. Ne zaman ülkeye gelse 60 milyar dolarla geri dönüyor" diye konuştu.

Trump’ın vaadi ABD’yi karıştırdı: Müslümanlar seyahat edemeyecek! Trump’ın vaadi ABD’yi karıştırdı: Müslümanlar seyahat edemeyecek!

ZAMANLAMA TESADÜF MÜ?

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'de bulunan Zelensky ise Trump ile eş zamanlı yaptığı açıklamada, "ABD'nin kararlı eylemleri, gelecek yıl Rus saldırganlığının durdurulmasını hızlandırabilir" dedi. Trump'ın açıklamaları, Zelensky'nin “zafer planı” olarak adlandırdığı stratejisini ABD Başkanı Joe Biden’a sunmak üzere ülkeyi ziyaret ettiği döneme denk geldi.  Bunun yanısıra Zelensky, Biden ile görüşmesinden sonra planını ABD Kongresi’ne ve iki başkan adayı Kamala Harris ve Donald Trump’a sunacağını söylemişti.

ABD’de başkanlık yarışı kızışıyor: Bir daha aday olmayacağım! ABD’de başkanlık yarışı kızışıyor: Bir daha aday olmayacağım!

NE OLMUŞTU?

Trump, daha önce yaptığı bir açıklamada da Zelensky'nin “tarihin en iyi satıcısı olduğunu” söylemişti. Eski ABD başkanı daha önce Ukrayna’ya ABD’nin verdiği desteği eleştirmiş ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i övmüştü. Ancak Trump “muhtemelen” Zelensky ile görüşeceğini belirtmişti. Ukrayna ise aylardır ABD, İngiltere ve diğer Batılı müttefiklerinden Rusya’daki hedefleri vurabilmek için uzun menzilli füzeler üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasını istiyor. Trump kasımda seçilmesi halinde “savaşı 24 saat içinde” bitireceğini söylemiş, ancak ABD’nin Ukrayna’ya desteğini para israfı olarak tanımlamak dışında ayrıntı vermemişti. Trump ile mart ayında görüşen Macaristan Başbakanı Viktor Orban “Trump’ın Ukrayna-Rusya savaşına kuruş para vermeyeceğini, böylece de savaşın sona ereceğini” ifade etmişti. Zelensky, müttefiklerine şimdiye kadarki yardımları için minnettar olduğunu her seferinde dile getirdi ve ABD’den “başlıca destekçi” sözüyle bahsetti. ABD, şu ana dek yaptığı 56 milyar dolar yardımla Ukrayna’nın savunmasına en fazla destek veren ülke konumunda.