ABD’de 5 Kasım’da yapılacak olan başkanlık seçimlerine 46 gün kala, eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin desteklediği isim olan Donald Trump, İsrail'in Lübnan'da Hizbullah mensuplarına yönelik iki gün üst üste düzenlediği siber saldırılarının ardından bölgede gerilim yükselmesinin ardından kritik açıklamalarda bulundu.

“DÜNYADAN SİLİNECEK”

Trump, Kasım ayında gerçekleşecek ABD Başkanlık seçimlerini "İsrail tarihinin en önemli seçimi" olarak nitelendirerek rakibi ve Demokrat Parti’nin desteklediği isim olan Kamala Harris'in seçimi kazanması durumunda Yahudi devletinin "yok edileceğini", "dünyadan silineceğini" ve "varlığının sona ereceğini" iddia etti.

İSRAİL YENİDEN HARİKA OLACAK”

ABD'de bir antisemitizm etkinliğinde konuşan Trump, İsrail için kendisinin büyük oranda desteklenmesi gerektiğini söyledi. Trump, Yahudi seçmenlere hitap ederek, "Dünyadaki diğer insanlardan daha fazla Kamala Harris'i yenmelisiniz," dedi. Ardından "İsrail'i yeniden harika yapma" sözü verdi.

Trump, Yahudi seçmenlere seslendi: Harris’i seçerseniz İsrail yok olur! Trump, Yahudi seçmenlere seslendi: Harris’i seçerseniz İsrail yok olur!

SON ANKET SONUÇLARI ŞAŞIRTTI

Öte yandan ABD’de Pensilvanyalı bir anket şirketinin seçmenler üzerinde yaptığı son ankete göre, Harris ile Trump istatistiksel olarak eşit durumda. Ankette, Harris ve Trump'ın canlı yayın münazarasından 1 hafta sonra, Pensilvanya'daki olası seçmenlerin iki adayı da yüzde 48 desteklediği, sadece kayıtlı seçmenler dikkate alındığında da Harris'in yüzde 48, Trump'ın ise yüzde 47'lik destek kazandığını ortaya çıktı. 

RAKİPLER KAFA KAFAYA

New York Times, Philadelphia Inquirer ve Siena College'ın yaptığı yeni anketlere göre, Kamala Harris, Donald Trump ile yaptığı tartışmada seçmenleri büyük ölçüde etkiledi ancak başkanlık kampanyasında şu ana kadar belirleyici bir üstünlük elde etmeyi başaramadı.Ülke çapında yapılan seçim anketinde, Trump ve Harris'in yüzde 47'lik bir desteği paylaştığı, yarışın kafa kafaya devam ettiği tespiti paylaşıldı. Ulusal ankette olası seçmenler, "Kamala Harris'in başkanlık tartışmasında ne kadar başarılı olduğunu düşünüyorsunuz?" sorusuna yüzde 67 olumlu yanıt verirken, aynı soru Trump için sorulduğunda bu rakam yüzde 40'ta kaldı.

PENSİLVANYA KRİTİK EYALET

Bununla birlikte aynı anketin Pensilvanya eyaleti özelinde ise Washington Post'un sonuçlarından farklı olarak, Harris'in Trump'a yüzde 50'ye karşın yüzde 46'lık oranla 4 puan üstün olduğu belirtildi.Anketin paylaşıldığı New York Times gazetesinde, Harris'in Pensilvanya'da, ulusal çaptakinden daha güçlü olmasının "şaşırtıcı" olduğu, 2016'dan beri en çekişmeli eyaletler arasında yer alan salıncak eyaletin "ülke genelinden daha fazla Cumhuriyetçi eğilim gösterdiği" yorumlarına yer verildi.Her iki anketin de 15 Eylül'de Trump'a yönelik ikinci suikast girişiminden önce tamamlandığı göz önüne alındığında, yeni anketlerde değişiklik olup olmadığı merak ediliyor.