Dünya

Tunus halkı sandık başında: Ülkenin yeni cumhurbaşkanı belli oluyor!

Kuzey Afrika ülkelerinden biri olan Tunus’ta halk, yerel saatle 08.00 itibarıyla başlayan seçimle ülkeyi yönetecek yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere bugün sandık başına gitti. Mevcut Cumhurbaşkanı Kays Said ile Chaab Partisi lideri Zouhair Magzhaoui ve geçtiğimiz günlerde 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Ayachi Zammel’in aday olduğu seçim yarışında sonuçların iki gün içinde açıklanması bekleniyor.

Abone Ol

Kuzey Afrika ülkelerinden biri olan Tunus’ta halk bugün yeni cumhurbaşkanını seçiyor. Ülkenin liderinin belirleneceği cumhurbaşkanlığı seçiminde mevcut Cumhurbaşkanı Kays Said ile Chaab Partisi lideri Zouhair Magzhaoui ve geçtiğimiz günlerde 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Ayachi Zammel adaylıkta yarışıyor. Sabah saat 08.00’de başlayan oy kullanma işlemleri saat 18.00’de sona erecek. Seçim sonuçlarının ise 2 gün içinde açıklanması bekleniyor.

GERGİNLİĞİN GÖLGESİNDE SEÇİM

Tunus’ta siyasi tansiyon, Said'in atadığı seçim komisyonunun geçtiğimiz ay önde gelen üç adayı diskalifiye etmesinin ardından yükseldi. Bunun üzerine Said'e yakın milletvekilleri geçen hafta idari mahkemenin seçim anlaşmazlıkları üzerindeki yetkisini elinden alan bir yasayı onayladı. Bu mahkeme, Said'in 2022 yılında Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetmesi ve onlarca hakimi görevden almasının ardından ülkenin son bağımsız yargı organı olarak görülüyor. Oy kullanmak için seçim merkezine gelen Tunuslu Wael ülkedeki atmosfere ilişkin yaptığı açıklamada, “Manzara utanç verici. Aralarında bir cumhurbaşkanı adayının da bulunduğu gazeteciler ve muhalifler hapiste. Ama ben değişim için oy vereceğim” ifadelerini kullandı.

SEÇİLMİŞ PARLAMENTO FESHEDİLMİŞTİ

Tunus'ta 2011 "Arap Baharı" olarak adlandırılan halk ayaklanmasını takip eden yıllarda yapılan seçimler çok çekişmeli geçmiş ve çok yüksek katılım oranları elde edilmiş olsa da, halkın Tunus'un kötü ekonomik performansına ve elitler arasındaki yolsuzluğa duyduğu öfke hayal kırıklığına yol açtı. 2019'daki seçimle göreve başlayan Cumhurbaşkanı Said, 2021'de seçilmiş parlamentoyu feshedip anayasayı yeniden yazarak yetkilerin çoğunu ele geçirdi ve muhalefet bu hareketi darbe olarak nitelendirdi.