Türkiye ile Irak arasında imzalanan anlaşma ile bölgede teröre karşı işbirliği başlarken; Barzani ve Leahy'in görüşmesi anlaşmayı yeniden gündeme getirdi. Konuyu Hürriyet Gazetesi'nde köşesine taşıyan gazeteci Fatih Çekirge toplantıyı, “Türkiye ile Irak’ın imzaladığı anlaşmaya karşı ABD ‘buradayım’ demektedir” yorumunda bulundu. 

ABD BURAYIM DİYOR

Fatih Çekirge esrarengiz toplantıyı şöyle yazdı: Türkiye bölgede teröre karşı Irak hükümetiyle askeri işbirliği anlaşması imzalıyor. Ama müttefiki ABD’nin komutanı, bölgesel yönetimin başkanı ile ayrı bir “işbirliği” toplantısı yapıyor. Peki bu durumu nasıl yorumlayacağız? Barzani’nin görüşmeden sonra koalisyon güçlerini överek yaptığı şu açıklamaya ne demeli? “Kürdistan bölgesi, peşmerge güçlerini birleştirmeye ve reformları gerçekleştirmeye kararlıdır.” Bu gelişmeyi en basit şekilde şöyle yorumlayabilirim: “Türkiye ile Irak’ın imzaladığı anlaşmaya karşı ABD ‘buradayım’ demektedir.”

ABD, TÜRKİYE'NİN ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA YAPTIĞI ANLAŞMALARA ÖNLEM Mİ ALIYOR?

Irak merkezi hükümetinden Ankara’ya yansıyan bilgilere göre; Irak yönetimi, ABD varlığından hoşnut değildir. Suriye merkezi hükümeti de öyle. Buna karşılık ABD, bölgesel güçlerle işbirliğini artırmak yolunda adımlar atmaktadır. O zaman yine aynı soruya geliyoruz: Bir NATO müttefiki olarak ABD, Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda yaptığı anlaşmalara karşı önlem mi alıyor?  Eğer böyleyse bu durum müttefiklik çerçevesi içinde nasıl açıklanacaktır? ABD’nin Kuzey Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki faaliyetleri önümüzdeki dönemde gündemin ilk sıralarına adaydır.