Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin, 12 yıl aradan sonra Ankara'ya yaptığı ziyaret bölgede yeni dengeler kurulmasına ve işbirliklerine kapı araladı. Kötü ilişkiler unutuldu, iki ülkeyi de bölgede güçlü kılacak anlaşmalar imzalandı. 

MISIR TÜRKİYE'Yİ ORGANİZASYONUN DIŞINDA TUTMUŞTU

Döneminde Mısır, Türkiye'ye karşı bölgesel ittifaklara girişerek, Doğu Akdeniz'deki enerji denkleminde Yunanistan, Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail'e yaklaşmış, doğalgaz pazarını düzenlemek için Doğu Akdeniz Gaz Forumu organizasyonunda Türkiye'yi dışarıda tutmuştu. Yeni dönemle birlikte akıllara Doğu Akdeniz'deki bu düzenlemelerin ne olacağı geldi. 

"ÇOK AKTÖRLÜ MÜZAKERE SÜRECİNİN HABERCİSİ"

Gazeteci Sedat Ergin, Ankara-Kahire hattındaki gelişmelerin ardından konuyu köşesine taşıdı. Önümüzdeki dönemde birçok kritik sorunun yanıt bulacağına dikkat çeken Ergin, şunları kaydetti:

"İşin bütün bu yönleri, önümüzdeki dönemde Türkiye, Mısır, Libya ve Yunanistan dahil birçok ülkeyi içine alacak oldukça çetrefil ve çok aktörlü bir müzakere sürecinin artık tarafları beklemekte olduğunun habercisidir. 

"TÜRKİYE'Yİ DAHİL EDECEKLER Mİ?"

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de kurulmuş bulunan işbirliği yapılanmalarına nasıl dahil olacağı, örneğin Kahire’deki Gaz Forumu’na katılıp katılamayacağı, önümüzdeki dönemin yanıt bekleyen kritik sorularıdır.

"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNÜN DE ÖNÜ AÇILACAKTIR"

Sıraladığımız bütün bu soruların, problemlerin kolay çözümleri olmadığını teslim etmemiz gerekir. Ancak önem taşıyan nokta, bütün bu konuların ele alınabilmesi ve çözümleri açısından zorunlu olan iyi geçinme, ilişkileri ileri götürme iradesinin her iki tarafta da bulunmasıdır. 

Muhtemeldir ki, Türkiye ile Mısır arasında ikili düzeydeki işbirliği potansiyeli hayata geçirildiği oranda, daha zorlu görünen sorunların çözümünün de önü açılacaktır."