Türkiye'de son dönemde kadına şiddet, kadın cinayetleri ve sokak ortasında yaşanan taciz vakalarının arttığını ne yazık ki her gün haberlerden izliyoruz.

Toplumsal olarak karanlığın içinden geçtiğimiz bu günlerde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a "Cinsel suçlara ilişkin hadıma yönelik bir çalışma yapılması günümüzde mümkün mü?" sorusu yöneltildi.

BAKAN TUNÇ'TAN "KİMYASAL HADIM" AÇIKLAMASI

Bakan Tunç, Türk yasalarına "kimyasal hadım" cezasının aykırı olmadığını belirterek "Ceza İnfaz Kanunu'muzda önceki senelerde gündeme geldiğinde, o zaman Adalet Komisyonu üyesi olarak hatırlıyorum konuyu. Ceza İnfaz Kanunu'muzun 108. maddesinde tıbbi tedaviye karar verme yetkisi var. Bu anlamda mevzuatımız buna uygun. Tabii orada uygulamayı geliştirecek şekilde belki mevzuatta yeni bir düzenleme yapılabilir” yanıtını verdi.

FİZİKSEL VE KİMYASAL HADIM

Hadım, cinsel suç faillerine karşı uygulanan bir ceza yöntemi olarak hem Türkiye'de hem de pek çok başka ülkelerde zaman zaman konuşuluyor ve gündeme geldiğinde de tartışmalarında beraberinde getiriyor. Dünyada ise fiziksel ve kimyasal hadımın kullanımı ülkeden ülkeye değişiyor.

İLAÇLA CİNSEL DÜRTÜLER AZALTILIYOR

Kimyasal hadım, testosteron üretimini baskılayan ilaçlarla gerçekleştirilen bir yöntem. Fiziksel bir müdahale yerine ilaç tedavisi yoluyla cinsel dürtüler azaltılıyor. Polonya, Çekya ve ABD'nin bazı eyaletlerinde kullanılan bir yöntem.

Amerika Birleşik Devletleri: ABD'nin bazı eyaletlerinde kimyasal hadım yasal olarak uygulanıyor. California, Georgia, Montana, Oregon, Wisconsin, Florida, Iowa, Louisiana ve Teksas kimyasal hadımın yasal olduğu eyaletlerden. Bu eyaletlerde belirli cinsel suçlardan hüküm giymiş erkekler için kimyasal hadım yasası bulunuyor fakat şartları değişiklik gösterebiliyor.

ABD'de bu düzenleme ilk olarak 1997 yılında California'da yürürlüğe girdi. California ve Florida'da suçlarını tekrarlama riski taşıyan cinsel suçlulara kimyasal hadım uygulanıyor ama hakimler ilk kez cinsel suç işleyen kişiler için takdir yetkisini kullanabiliyor.

Polonya: Kimyasal hadım uygulaması Polonya'da 2010 yılında yürürlüğe girdi ve Avrupa Birliği içinde bunu yasallaştıran ilk ülke oldu. Yürürlüğe giren yasayla birlikte 15 yaşın altındaki çocuklara ya da aile üyelerine tecavüze edenlerin hapis cezalarını tamamlamalarının ardından kimyasal hadım uygulamasına başvuruluyor.

Güney Kore: Güney Kore, Asya ülkeleri arasında hadım uygulamasını kabul eden ilk ülke oldu. 2011 yılında çıkarılan yasa ile, 16 yaş altı çocuklara cinsel saldırıda bulunan ve pedofili teşhisi konan 19 yaş üzeri yetişkinlere kimyasal hadım uygulanabiliyor.

Kanunla bu uygulamaya 15 yıla kadar varan bir süre boyunca devam edilebiliyor. Ülkede ilk kimyasal hadım, 2012 yılında uygulandı.

Rusya: Rusya'da 2011'de yürürlüğe giren kimyasal hadım yasasına göre, 14 yaşın altındaki çocuklara karşı cinsel suç işleyenler kimyasal hadımla cezalandırılıyor. Suçun tekrarlanması durumunda ise ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Rus basını, 2010 yılında çocuk istismarı vakalarının artmasının ardından bu kararın alındığı aktardı.

Endonezya: 2021 yılında çocukların cinsel istismarını önlemek ve bu suça karşı caydırıcılığı artırmak amacıyla Endonezya, kimyasal hadımı içeren yasa değişikliği onayladı.

“Kimyasal hadım” yöntemi, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Almanya gibi ülkelerde güvenlik tedbiri niteliğinde uygulanıyor.

Son olarak İtalya'da Başbakanı Giorgia Meloni, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada kimyasal hadımın yasal hale gelmesi için çalışmalara başlayacağını söylemişti.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ KARŞI ÇIKIYOR

 Dünya çapında ise insan hakları örgütleri, kimyasal hadımın bir ceza yöntemi olarak suçlunun rızası olmadan zorla uygulanmasına karşı çıkıyor ve bunun işkence ile insanlık dışı uygulamalar kapsamına girdiğini belirtiyor. Bazı sağlık uzmanları da cinsel suçların cinsellikle ilgili değil şiddet ve otoriteyle ilgili olduğu ve bu tür uygulamaların yararlılığı konusunda yeterli veri olmadığı gerekçeleriyle uygulamaya karşı çıkıyor.

MALİYETLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNENLER VAR

Yönteme maliyetli olması nedeniyle de çekinceyle yaklaşanlar var. Kimyasal hadım uygulanan kişiler ilacı almayı bıraktıklarında, uygulamanın etkileri de geçiyor.

İLK OLARAK EŞCİNSELLİK NEDENİYLE UYGULANDI

Kimyasal hadımla ilk olarak 1952 yılında İngiltere’de uygulandı. Bilgisayar biliminin kurucusu olarak kabul edilen matematikçi Alan Turing'e, o zamanlar yasal olarak suç teşkil eden eşcinselliği nedeniyle uygulanmıştı. Nazi Almanyası'na ait bilgisayar şifrelerini kırarak 2. Dünya Savaşı'nın bitmesinde rol oynayan Turing'in, iki yıl sonra intihar ettiğine inanılıyor. 2009 yılında dönemin Başbakanı Gordon Brown, Turing’e yönelik uygulamalar nedeniyle özür dilemişti.

KİMYASAL HADIM NEDİR?KİMYASAL HADIM YASASI TÜRKİYE’DE VAR MI, ÇIKACAK MI? Bakan Tunç’tan kimyasal hadım açıklaması KİMYASAL HADIM NEDİR?KİMYASAL HADIM YASASI TÜRKİYE’DE VAR MI, ÇIKACAK MI? Bakan Tunç’tan kimyasal hadım açıklaması