Ekol TV'den Melisa Yasemin'in özel haberine göre; 2060 yılında dünya obezite oranının yüzde 60'a ulaşması beklenirken, Türkiye'de bu oran yüzde 94'ü bulacak. Bir diğer deyişle her 100 kişiden 94'ü obez olacak.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan yeni bir araştırma, obezitenin küresel bir sorun haline geldiğini ve Türkiye’nin obezite artış hızında başı çektiğini ortaya koydu. Hipertansiyon ve Ateroskleroz Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Erdine'nin de dikkat çektiği bu araştırmaya göre, 2060 yılına kadar Türkiye’de obezite oranının yüzde 94’e ulaşması bekleniyor. Dünya genelinde ise bu oranın yüzde 70 seviyelerine çıkacağı tahmin ediliyor.

TÜRKİYE DAHİL 9 ÜLKE ARAŞTIRILACAK

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen 10 milyon Euro'luk bütçeli bu geniş çaplı araştırma, Türkiye’nin yanı sıra İspanya, Polonya, Almanya, Belçika, Estonya, Litvanya, Fransa ve Danimarka’da gerçekleştirilecek. Obezite üzerine yapılan bu çalışma, bebeklerin kordon kanı dahil birçok farklı faktörü inceleyecek ve elde edilen sonuçlar yapay zekâ ile değerlendirilecek. Yapay zekâ, risk faktörlerini daha hızlı ve etkili bir şekilde analiz ederek obezite ile mücadelede önemli bir rol oynayacak.

Prof. Dr. Serap Erdine, Türkiye'deki mevcut duruma dikkat çekerek, nüfusun yüzde 20'sinin obez, yüzde 35'inin ise aşırı kilolu olduğunu belirtti. Ancak, 2060 yılında bu oranın yüzde 94'e kadar çıkabileceğini vurgulayan Erdine, obezitenin ciddi bir halk sağlığı problemi haline geldiğini ifade etti. İspanya Cordoba Üniversitesi'nden Prof. Dr. Manuel Tena-Sempere ise internet kullanımının artmasının, hareketsiz yaşam tarzını körükleyerek obezite oranlarını artırdığını söyledi.

HER 4 KİŞİDEN BİRİ

Obezitenin yalnızca kalıtsal faktörlerle açıklanamayacağını belirten uzmanlar, beslenme alışkanlıkları, uyku düzeni ve aşırı internet kullanımının da obeziteye katkıda bulunduğunu söylüyor. Gıda endüstrisinin obezite üzerindeki etkisine dikkat çeken uzmanlar, dünya genelinde her dört kişiden birinde obezite görüldüğünü ve bunun artık küresel bir pandemi olarak ele alınması gerektiğini savunuyor.

Bu araştırmanın sonuçlarının, obeziteyle mücadele politikalarına önemli katkılar sağlaması bekleniyor.