Türkiye’de 15 milyon 351 bin kişi devletten emeklilik, malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim maaşı alırken, 25 milyon 96 bin kişi sigortalı olarak çalışıyor. Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan "1.63 çalışan 1 emekliye bakıyor" köşe yazısında Türkiye'deki emekli olanlara dikkat çekti. 

Doğan'ın köşe yazısında öne çıkanlar şu şekilde,

Yine SGK’nın açıkladığı önemli bir veriyi daha paylaşayım. Bu yılın ilk yarısında bağımlıların sayısı 33.9 milyon, aktif sigortalı sayısı ise 25.4 milyon kişi. Ve sosyal güvenlik sisteminin tamamında aktif/pasif oranı, haziran ayı itibarıyla yüzde 1.63 olarak gerçekleşmiş ki, bu 2009 yılından bu yana en düşük oran. Aktif/pasif oranı ne demek? Çalışanlara aktif sigortalı; emekli, dul, yetim, malul sigortalılara pasif sigortalı deniliyor. Aktif/pasif oranı da kaç aktif çalışanın, kaç pasif çalışanı finanse ettiğini gösteriyor. Bir başka deyişle kaç aktif çalışan, kaç pasif çalışana bakıyor. İşte bu oran yüzde 1.63. Demek ki, 1.63 çalışan, 1 emekliye bakıyor.

Burada bir oran var mı? Var; kabul görmüş oran, 4 çalışanın 1 emekliyi finanse etmesi ki, 1980’lerde 3.3 çalışan bir emekliyi finanse ediyordu. Böyle olursa sosyal güvenlik sistemi sürdürülebilir oluyor.

Tabi bu 1.63 oranı sosyal güvenliğin geneli için geçerli. Mesela, SSK’lı çalışanlarda 1.78 çalışan 1 emekliye bakarken, Bağ-Kur’da 1.11 çalışan 1 emekliyi finanse ediyor. Memurlarda ise 1.57 çalışan, 1 memur emeklisine bakıyor.