İstanbul'da İran uyruklu bazı kişiler, Türkiye'de üniversiteye kaydolacakları vaadiyle dolandırıldıklarını söyleyip emniyete başvurdu. Başvurunun ardından ekipler hemen harekete geçti. Şüphelilerin öğrencileri normal sınava soktukları, internet üzerinden sınav sonuçlarını sorgulayacakları şifreleri alarak, eğer öğrenci kazandıysa sanki kendileri yapmış gibi para aldıkları öğrenildi. 

ÖĞRENCİLERİ DOLANDIRMAK İÇİN NELER YAPMIŞLAR NELER

Mağdurların şikayeti üzerine polis tarafından soruşturma açıldı. Dolandırıcılık Büro Amirliği tarafından olayla ilgili yapılan soruşturmada, şüphelilerin, Türkiye'de bulunan önemli üniversitelerin Tıp, Mühendislik gibi bölümlerine sınavsız yerleştirileceği ya da yatay geçiş yaptırabileceği vaadiyle kandırıldıkları belirlendi. Şüphelilerin, İran'da zengin ailelerle irtibata geçtikten sonra öğrenci ve ailelerini Türkiye'ye getirdikleri, yurt haline getirdikleri evlerde ağırladıkları öğrenildi. Şüphelilerin öğrencileri normal sınava soktukları, internet üzerinden sınav sonuçlarını sorgulayacakları şifreleri alarak, eğer öğrenci kazandıysa sanki kendileri yapmış gibi para aldıkları öğrenildi. Öğrencinin sınavları kazanamaması durumumda ise "Bu sene kontenjanlar dolmuş. İnşallah seneye yapacağız" diyerek yine bir miktar ücret alıp geri gönderdikleri belirlendi.

13'Ü İRANLI 2'Sİ TÜRK

Büyükçekmece, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alınan izinle yaklaşık 3 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından şüphelilerin 13'ünün İranlı, ikisinin Türk olduğu belirlendi. Yaklaşık 700 bin dolarlık dolandırıcılık yaptıkları belirlenen şebekenin 6 üyesinin yurt dışında bulunduğu tespit edilirken, Türkiye'de bulunan 9 şüphelinin yakalanması için operasyon yapıldı. İstanbul ve Ankara'da tespit edilen adreslere eş zamanlı baskın yapan polis 9 şüpheliyi gözaltına aldı. Asayiş Şube Müdürlüğünde işlemleri yapılan şüphelilerin suçlamaları kabul etmedikleri öğrenildi. Mahkemeye sevk edilen şüphelilerden 2'si adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, 7 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.