Gündem

Uğur Dündar, Dilara Gülatan'ın babası mı? Merak edilen soru yanıt buluyor

Gazeteci Uğur Dündar'ın babalık davasında kritik süreç başladı. Dilara Gülatan'ın, Uğur Dündar'ın babası olmadığı yönünde hazırladığı rapora itirazı perşembe günü görülecek duruşmayla karara bağlanacak. Öte yandan anne Suphiye Orancı'ya ulaşılamadığı, Orancı'dan da alınacak örnekle sonucun daha verimli çıkacağı belirtiliyor. İşte kritik duruşmanın detayları...

Abone Ol

Uğur Dündar'ın babası olduğunu öne süren Dilara Gülatan, ünlü gazeteci hakkında babalık davası açmıştı.  Geçtiğimiz nisan ayında görülen davanın son duruşmasında İzmir Adli Tıp Kurumu'nun Uğur Dündar'ın, Dilara Gülatan'ın babası olmadığı yönünde hazırladığı rapora Dilara Gülatan tarafından itiraz edilmişti. Perşembe günü görülecek duruşmayla itiraz karara bağlanacak.

KAN ÖRNEKLERİ ESKİ

Günaydın'da yer alan habere göre; Dilara Gülatan'ın itiraz gerekçeleri arasında, Dündar'ın, Dilara Gülatan'ın babası olmadığı yönünde hazırlanan raporun tarihinin 22 Mart 2023 olduğu ancak, hem Dilara Gülatan'dan hem de Dündar'dan kan örneklerinin Ekim- Kasım 2023'te alındığı vurgulandı.

KAN ÖRNEĞİ RAPORDAN SONRA ALINDI

Kan örneğinin alındığı tarihin, raporun hazırlanma tarihinden sonra olması itiraz gerekçelerinden biri. Bir diğeri Adli Tıp Kurumu'nca hazırlanan raporun dava dosyasına 13 Mart 2024 tarihinde sunulması ancak raporun düzenleme tarihinin 22 Mart 2024 olmasıydı.

İSİMLERİNİN AÇIK OLDUĞU GÖRÜLDÜ

Adli Tıp Kurumu yönetmeliğine göre, alınan örneklerin tarafların hiçbir kimlik bilgisi verilmeksizin işleme tabi tutulması gerekiyor. İşlemi yapan görevliler sadece kodlama ile verilen kodları görüyor. Ancak Dündar ve Dilara Gülatan arasında geçen bu davada kişilerin isimlerinin her evrakta açık bir şekilde yazarak Adli Tıp Kurumu'na gönderildiği ortaya çıkmıştı.

KAN ÖRNEĞİ ALINMADI

Yine aynı yönetmelikte kuru kan örneği de alınması gerekirken, bu davada kuru kan örneğinin alınmadığı dikkat çekti. Adli Tıp Kurumu taşınma dönemindeyken gönderilen örneklerin aradan geçen 7 ay gibi bir sürede bozulma ihtimali de düşünülecek olursa, bu tip durumlarda kuru kan örneğinin alınması önem taşırken, alınmadığı da itiraz gerekçelerinden biri oldu.

Emsal Yargıtay kararlarında, kişilerin örneklerinin aynı anda alınması yönünde tespitler de görmezden gelindi. İki taraftan da kan örnekleri bir buçuk ay ara ile farklı şekilde alındı.

SUPHİYE ORANCI'DAN ÖRNEK ALINAMADI

Öte yandan Adli Tıp Kurumu, anneden de örnek alması durumunda sonucun daha verimli çıkacağını bildirdi. Ancak anne Suphiye Orancı'nın Almanya'da olması ve ulaşılamaması nedeniyle anneden örnek alınamadı. Anneden örnek alınamamasının da DNA testinin tekrar yapılması gerektiğinin gerekçeleri arasında sıralandı. DNA testinin anneden de örnek alınarak yapılması istendi.