Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın 962’nci gününde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, son 36 saatte sırasıyla İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya’ya kritik ziyaretler gerçekleştirerek liderlerle görüştü. Zelensky görüşmeleri sonrası verdiği mesajda “Ukrayna’nın başarıya ulaşması ve saldırgan Rusya ile yürütülen savaşın adil bitirilmesi için Avrupa’ya önemli görevler düşüyor” diye konuştu.

Zelenksy, ABD seçimlerinden dolayı Washington’dan alacakları desteğin belirsiz olduğunu öne sürerek Avrupa ülkelerinden taleplerde bulundu.

UKRAYNA, NATO ÜYELİĞİ İSTİYOR

Ukraynalı lider, Kiev’in bir an önce NATO’ya davet edilmesi gerektiğini vurgulayarak “Topraklarının yaklaşık yüzde 25 bölümü Rus işgali altında bulunmasına rağmen NATO üyelik sürecinin çalıştırılması Rusya’yı masaya oturmaya ikna edebilir” dedi.

SAVUNMA SİSTEMLERİ DEVREYE GİRSİN

Rus saldırılarına karşın Ukrayna’nın hava sahasının koruma altına alınması gerektiğini söyleyen Zelensky “Avrupa Birliği’ne üye ülkeler Polonya ve Romanya hava savunma sistemleri Ukrayna toprakları üzerinde devreye girsin” ifadesinde bulundu. Öte yandan Batı yapımı uzun menzilli silahların Kiev tarafından Moskova’ya karşı kullanılmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi.

SİLAH ÜRETİMLERİ KİEV'DE YAPILSIN

Ukrayna ile Almanya arasında bin kilometre menzilli TAURUS füzelerine dair görüşmelerin yeniden başlaması gerektiğini ifade etti. Son olarak Kiev’in mühimmat kıtlığı çekmemesi için Avrupa ülkelerindeki silah firmaları üretimlerini Ukrayna’ya taşıması gerektiğini belirtti.

PUTİN İLE PEZEŞKİYAN İLK KEZ GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile ilk kez yüz yüze görüştü. Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta gerçekleşen görüşmede uluslararası konular ele alındı. Görüşme, İsrail ve ABD'nin İran'a yönelik misillemeyi görüştüğü bir süreçte gerçekleşti.

İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI

İki ülkenin “büyük bir işbirliği anlaşması” yapacağı kamuoyuna duyurulurken Putin “Uluslararası alanda aktif olarak birlikte çalışıyoruz ve dünyadaki güncel olaylara ilişkin değerlendirmelerimiz genellikle birbirine çok yakın” diyerek Tahran’a olan desteğini ifade etti.