Öğrencileri de ailelerini de yüksek maliyetleri nedeniyle en çok zorlayan şehir İstanbul. Yeme içme barınma okul masrafı derken hesap iyice kabarıyor. 19 Ağustos itibariyle üniversite kayıtları başlayacak.

KYK YURTLARIYLA ÖZEL YURTLAR ARASINDAKİ UÇURUM ARTTI

Şehir dışından üniversite eğitimi için gelen öğrencileri en çok barınma sorunu zorluyor. Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı yurtlara yerleşenler şanslı, çünkü KYK yurtlarıyla özel yurtlar arasındaki uçurum giderek artıyor.

Beşiktaş, Üsküdar, Kadıköy gibi semtlerde fiyat farkı 20-30 katı buluyor.

Kyk Yurt Fi̇yatlari

ÖZEL YURTLAR MI EV KİRALAMAK MI DAHA AVANTAJLI?

Özel yurt ücretleri cep yakarken, İstanbul gibi büyükşehirlerde ev kiralamak hem aileler hem de öğrenciler için masraflı oluyor. Kiraların en çok arttığı illerin başında gelen İstanbul’da kiralar bayağı yüksek. Etraflıca düşünen veliler yeme içme, kahvaltı, elektirik ve su masraflarını düşününce yurtları daha mantıklı buluyor.

3 KİŞİLİK ODADA BİLE ÜCRET 23 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

Özel yurtların oda fiyatlarına bakıldığında 4 kişilik odalarda kişi başı ücret 14 binden başlıyor, 22 bin 500 liraya kadar gidiyor. 3 kişilik odalarda ise fiyat 17 bin 500 ila 23 bin TL arasında değişiyor. Yurtların avantajı ise 7 gün açık büfe kahvaltı seçeneği. Özel yurtların fiyatları bununla kalmıyor. Semtten semte de değişiyor.

BEŞİKTAŞ’TA RAKAM DAHA DA YÜKSELİYOR

İstanbul’da öğrencilerin çok olduğu semtlerden biri olan Beşiktaş’ta özel yurt ücretleri cep yakıyor. 4 kişilik odalarda 14 bin, üç kişiliklerde 17 bin, 2 kişiliklerde en az 20 bin, tek kişiliklerde ise en az 30 bin TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor.

Beşi̇ktaş-2

EV KİRALAMAK NE KADARA MAL OLUYOR?

Özel yurt fiyatlarını pahalı bulanlar rotayı emlakçılara çevirdiğinde ise fiyatlar ise şaşırtmıyor. Emlakçı Mustam Bozkurt 2+1 öğrenciye hitap eden dairelerin ortalama 30-35 bin civarı olduğunu belirterek, “Binanın yeni olması, güneş alması ve boğaza bakması gibi pek çok faktör fiyatları değiştiriyor. Emlakçılar fiyatların 30, 40, 50 ve 60 olarak devam ediyor.” dedi. Kiralık daireler ancak, 4-5 arkadaş bir araya geldiğinde daha uygun oluyor.