Enflasyon ağustosta aylık bazda yüzde 2.47 artarken, yıllık bazda yüzde 61.78'den yüzde 51.97'ye gerilemişti. Türkiye İsratistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. Eylül ayında enflasyon 2.97 yıllık bazda ise 49.38 olarak açıklandı. Açıklanan rakamlar sonrası Borsa İstanbul'da düşüş devam etti ve 9 bin puan altına sarktı. Ekonomist Devrim Akyıl ise Ekol TV'ye Borsa İstanbul'un düşüşüyle ilgili olarak birtakım önemli açıklamalarda bulundu. 

"BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GELDİ"

Ekonomist Akyıl, Borsa İstanbul'a ilgili olarak, "Son dönemlerde ise Borsa İstanbul'un tadı kaçtı. Enflasyonda beklenti yüzde 2.20 idi fakat bu beklentinin üzerinde geldi. Eğer enflasyon beklentileri karşılasaydı kasım ayında Merkez Bankası'nın faiz indirimi daha güçlü olacaktı. Piyasalar faiz indirimi rafa kalktı gibi tepki verdi. Bu enflasyon düşen bir enflasyon değil bunu söyleyelim. TÜİK verilerine güven oldukça az piyasalar yine de TÜİK verilerini baz alıyor. Bu yüzden de borsada düşüş sürüyor. Merkez Bankası güçlü faiz indirimi yapar ve enflasyonda düşüş devam ederse Borsa İstanbul yeniden hareketlenebilir. Enflasyon beklentilerinin üzerinde çıktığı için Borsa İstanbul düştü" ifadelerini kullandı. 

BORSA İSTANBUL GÜNE YATAY OLARAK BAŞLADI

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,15 yükselişle 9.026,49 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 13,62 puan ve yüzde 0,15 artışla 9.026,49 puana çıktı.