Lübnan’da önceki gün İsrail’in gerçekleştirdiği siber saldırı nedeniyle çağrı cihazlarının patlamasının ardından yeni bir gelişme yaşandı. Bugün Hizbullah militanlarının kullandığı el telsizlerinde de patlama meydana geldi. Ülke genelinde patlama sesleri duyulduğu ifade edilirken İsrail’in hamlesi bölgede çatışmanın daha da büyüyeceği yönünde endişeleri artırdı.

Öte yandan farklı etnik kültür ve inançların bir arada yaşadığı Lübnan geçmişten bu yana iç savaşlar ve terör eylemleriyle dünya gündeminde yerini koruyor. İran destekli Lübnan Hizbullah’ı ise İsrail’e karşı verdiği mücadeleyle gündemde geniş yer aldı.

SALDIRILARDA ÇOK SAYIDA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Patlamaların kaynağının İran’ın İsrail’e karşı desteklediği Hizbullah’ın kullandığı ve sevkiyatı 5 ay önce yapılan telsizler olması dikkat çekti. Önceki gün gerçekleşen saldırıda 12 kişi yaşamını yitirirken bugün gerçekleşen patlamalarda ölü sayısı 9 oldu. Öte yandan saldırılarda yüzlerce kişinin yaralandığı Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından bildirildi.

Ekol TV’de Pınar Işık Ardor’un moderatörlüğünü yaptığı Geniş Açı programının konuğu olan gazeteci ve yazar Levent Gültekin, Lübnan’da yaşanan gelişmeler hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

“LÜBNAN’A BAKIP DERS ALMAMIZ LAZIM”

Lübnan’da farklı etnik kökenlerin ve mezheplerin bir arada yaşadığına dikkat çeken Levent Gültekin, Türkiye’de de benzer bir durum olduğunu hatırlatarak uyarılarda bulundu.

Levent Gültekin, “Bence bizim Lübnan’a bakıp ders almamız lazım. Lübnan bizim gibi yaptığı için o hale geldi. Lübnan’da Lübnan yok. Hristiyanlar, Müslümanlar, Şiiler, Sünniler var. Bizde de siyaset bunun üzerinden. Her ne kadar söylemde birleştirici olsa da siyaset değerlerimizin üzerinden çok fazla yürüyor. Ve bu toplumu kimlikler ile mezhepler etrafında ayrıştırıyor. Buradan çıkmazsak aynen Lübnan gibi olacağız” diye konuştu.  

“GERÇEK SORUNLARA ÇÖZÜM ARAMAK GEREKİYOR”

Gazeteci ve yazar Levent Gültekin, Türkiye’nin ekonomi, eğitim ve teknolojide ilerleme gibi gerçek sorunları gündeme almak yerine ayrıştırıcı tartışmaları sürdürdüğünü belirterek, “Bu durum bizim gerçek sorunlarla ilgilenmemizi engelliyor. Silvan’da okuluna gidemeyen çocuklar, ektiği ürünü döken çiftçiler, asgari ücretle geçinemeyenler, yoksulluk sınırının altında yaşayan 40 milyon insan… Bunlara çözüm aramak gerekiyor…” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de inanç üzerinden yapılan ayrımcılıklar ile ötekileştirmenin geldiği noktayı vurgulayan Gültekin, “Herkesin ne kadar vatansever olduğunu göstermenin bir yolu var Türkiye’de; ötekini ne kadar çok vatan haini ilan edersen sen o kadar vatansever oluyorsun” sözleriyle Türkiye’de kamplaşma siyasetinin geldiği noktaya dikkat çekti.

“BUNLAR AMERİKAN SEÇİMLERİNDEN SONRA OLACAKLARIN FRAGMANI”

5 Kasım 2024 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yapılacak başkanlık seçimleri nedeniyle Ortadoğu’daki çatışma siyasetinin daha düşük yoğunluklu olduğuna dikkat çeken Levent Gültekin, “Amerikan seçimlerini bekliyorlar. Bunlar Amerikan seçimlerinden sonra olacakların fragmanı gibi geliyor bana. İran’ı kafaya takmışlar” ifadelerini kullandı.

Önce çağrı cihazları şimdi de telsizler: İsrail Lübnan'a ikinci kez saldırdı! Önce çağrı cihazları şimdi de telsizler: İsrail Lübnan'a ikinci kez saldırdı!

“KORKUNÇ BİR ŞEY”

İsrail’in saldırdığı çağrı cihazları ile telsizlerin Tayvan’dan alındığını aktaran Levent Gültekin İsrail’in uzun süredir organize ettiği tahmin edilen saldırıları hakkında, “Sipariş verilen yeri ikna ediyor, malı satıyor, satarken içine yerleştiriyor… Nasıl bir organizasyon!.. Korkunç bir şey” değerlendirmesinde bulundu.

İSRAİL’İN HEDEFİNDE İRAN VAR”

Gazeteci ve yazar Levent Gültekin Ortadoğu’da İran ve İsrail’in farklı güç odakları üzerinden birbirleriyle çatıştığını hatırlatarak, “İsrail’in hedefinde İran var. Şu anda önce Hamas’ı ardından Hizbullah’ı hedef alarak İran’ın kolunu kanadını kırıyor. Hem Hizbullah hem Hamas İran’ın Ortadoğu’daki cephesi, eli kolu gibi hareket eden farklı güç odakları.  Önce Hamas ile başladılar. Şimdi Hizbullah ile devam ediyorlar. Bu İran’ı budama operasyonu” ifadelerini kullandı.

Lübnan saldırısı için çarpıcı açıklama: Siber saldırı değil, fiziksel müdahale Lübnan saldırısı için çarpıcı açıklama: Siber saldırı değil, fiziksel müdahale

“CEHENNEMİN ORTASINDA KALMIŞIZ”

ABD’de gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinin Ortadoğu’daki gelişmeleri etkilediğini vurgulayan Levent Gültekin, “Vakti geldiğinde, Amerikan seçimlerinden sonra İran’a gel gel yapan İsrail Ortadoğu’yu cehenneme çevirecek. Biz böyle bir ortamda Anayasa’nın 4 maddesini tartışıyoruz. Biz ne konuşuyoruz? Cehennemin ortasında kalmışız. Yanı başımızda dünyayı kontrol altına almış deli bir kafa var” sözleriyle Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın tehlikelerine dikkat etmediğine dikkat çekti.