Venezuela'da iktidar partisi destekçileri Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores'te toplanırken, muhalefet yanlıları başkent Karakas'ın Las Mercedes semtinde bir araya geldi. Taraflar, 31 Temmuz ve 4 Ağustos'ta gerçekleştirdiği geniş katılımlı toplanmaların ardından, yüzlerce kişi liderlerin çağrısıyla bir kez daha belirtilen alanlarda toplandı.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Miraflores Sarayı bahçesindeki destekçilerine yaptığı konuşmada, ülke genelinde 100'den fazla kentte vatan için insanların yürüdüğünü belirtti. Muhalefet koalisyonu adayı Edmundo Gonzalez'i hedef alan Maduro, "Venezuela'dan kaçmaya hazırlanıyor. Biletlerini hazırlamış ve Miami'ye gidiyor. Neredesin, seni korkak?" ifadesini kullandı.

Venezuela S Nicolas Maduro Delivers A Speech To Supporters In Caracas

Maduro, "faşizm" ve "nefret" suçlarıyla mücadele için Ulusal Meclis'ten ihtiyaç duyulan yasaların çıkartılmasını talep ederek, "Venezuela kurumlara ve barışa saygılı bir ülke olmalıdır. Venezuela'da arzu ettiğimiz geleceği inşa etme hakkını kazandık. Dünyada kimseye tavsiyede bulunmuyorum, herkes kendi ülkesini nasıl yöneteceğini bilir. Venezuela'nın egemenliğine saygı duyulmasını istiyoruz" dedi.

“GONZALEZ’İN ZAFERİNİ KABUL EDİN”

Karakas'taki Las Mercedes semtinde destekçilerine seslenen muhalif lider Maria Corina Machado, ellerindeki tutanaklara göre seçimi yüzde 67 ile kendilerinin kazandığını bir kez daha vurguladı.

Machado, halktan barışçıl şekilde protestolarına devam etmesini isteyerek, "Egemenliğin üstünde hiçbir şey yoktur ve Venezuela halkı tercihini yaptı. Dünya ve Venezuela'daki herkes Gonzalez'in zaferini kabul etsin" diye konuştu.

Gettyimages 2162830588

Öte yandan Gonzalez ise yayımladığı bir videoda, kendilerini destekleyen Venezuelalılara teşekkür ederek, "Oylar bizde, sonuçlar bizde ve dünyaya kazandığımızı kanıtladık. Refah dolu bir Venezuela'ya tekrardan dönmemiz için yorulmadan çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Machado, üstü açık kamyonetle ana caddelerde halkı selamlamaya devam ederken, bu esnada onlarca motosikletçi ise etrafında güvenlik zinciri oluşturdu.

İktidar ve muhalefet yanlılarının organizasyonları olaysız şekilde tamamlandı. Polisler sabah saatlerinden itibaren şehrin önemli noktalarında geniş çaplı güvenlik önlemleri aldı.

SEÇİM TUTANAKLARI AÇIKLANSIN

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Venezuela'da devlet başkanlığı seçiminin ardından yaşanan politik tartışmalara ilişkin, seçimin kimin kazandığının netleşmesi için Ulusal Seçim Konseyinin (CNE) tutanakları açıklaması gerektiğini bildirdi.

Ülkesindeki bir radyo kanalında açıklamalarda bulunan Lula da Silva, Venezuelalı yetkililerden, seçim sonuçlarının tutanaklarını açıklamalarını ve kimin kazandığının şeffaf olarak belirlenmesini talep etti.

Https D1E00Ek4Ebabms.cloudfront.net Production 8B37Ea77 3Cbd 4Aa1 A3Bd C434B8E621Ab

Lula da Silva, CNE'ye çağrıda bulunarak, "Nerede bu oy sayımının döküm tabloları? Muhalefet kazandığını söylüyor, (Devlet Başkanı Nicolas) Maduro da kazandığını ifade ediyor. Ben sürecin demokratik olduğunu düşünüyorum fakat tutanakları göstermeleri halinde inanırım" ifadesini kullandı.

Venezuela'da halkın demokratik tercihlerine saygı duyduklarını vurgulayan Lula da Silva, "Venezuela halkı ancak kendi geleceğine karar verir. Güney Amerika'da barış içinde yaşamamıza destek olmak isteyen çok sayıda ülke olduğuna inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Lula da Silva, Venezuela'daki siyasi tartışmaların ülkede bir iç savaşa yol açacağı yorumlarına da katılmadığını belirtti.

DÜNYADA MADURO PROTESTOLARI SÜRÜYOR

Öte yandan Arjantin’in başkenti Buenos Aires'te bulunan Venezuela büyükelçiliği yakınında bir araya gelen göstericiler, Venezuela'da Nicolas Maduro'nun yeniden seçildiği devlet başkanlığı seçim sonuçlarını protesto etti.

Şili'nin başkenti Santiago'da bir araya gelen Venezuelalı gurbetçiler, ülkelerindeki genel seçimlerin Nicolas Maduro'nun yeniden seçilmesine ve seçimlerin hileli olduğu gerekçesiyle tepki göstermek üzere protesto gösterisi düzenledi.

08 2024 05082024 Venezuela1

NE OLMUŞTU?

Venezuela'da 28 Temmuz'da devlet başkanlığı seçimi düzenlenmişti.

Venezuela Seçim Konseyinin açıkladığı sonuçlara göre, Nicolas Maduro yüzde 51,20 ile devlet başkanlığı seçimini 3. kez kazanmıştı.

Seçimin tamamlanmasının ardından 29 Temmuz'da açıklama yapan muhalefet, Ulusal Seçim Konseyi verilerinin doğru olmadığını ve sonuçlara hile karıştığını öne sürmüştü.