ABD seçimlerine tam 50 gün kala Washington, eski ABD başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump’a ikinci bir suikast girişimi ile sarsıldı. ABD Federal Soruşturma Bürosu, Trump'ın Pazar günü Florida'daki bir golf sahasındayken "yakınlarından" ateş açılmasının "suikast girişimi" olabileceğini ve olayla ilgili Ryan Wesley Routh adlı bir kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

OLAY NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Trump’ın seçim kampanyasını yürüten ekibi, eski ABD başkanının golf sahasında olduğu sırada, "yakınlarında" silah sesleri duyulduğunu ve durumunun iyi olduğunu açıkladı. Olayla ilgili bölgedeki güvenlik birimleri, FBI ve Gizli Servis ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Yerel saatle 13.30 sularında Gizli Servis'e bölgede silah sesleri duyulduğu ihbarı yapıldığı açıklandı. Yetkililerin açıklamasına göre ihbarın ardından polis olay yerine hızlı bir şekilde intikal etti.

Wirestory F62F8378D3A8Ce7B2E99D6A8Fb40Aba9 16X9

Gizli Servis’in aktardığına göre Trump'ın golf sahasındayken hemen yanı başındaki koruması, bir ucu çalılıklardan dışarı çıkmış bir tüfek gördüğünü ve hızla buraya ateş açtığını söyledi. Olay yerinden siyah bir Nissan model araç ile kaçan şüpheli, görgü tanıklarının yardımıyla bulundu ve gözaltına alındı.

Şüphelinin görüldüğü çalılıktan dürbünlü bir AK-47 tipi tüfek, iki sırt çantası ve bir GoPro kamera ele geçirilirken olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

ŞÜPHELİNİN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Amerikan basınına göre başta Gizli Servis olmak üzere yetkililer, şüphelinin kimliğini Ryan Wesley Routh olarak açıkladı. Kolluk kuvvetleri yetkililerinin aktardığına göre, 58 yaşındaki Routh son yıllarını kendini bir misyon bulma arayışıyla geçirdi; Ukrayna'yı savunmak için gönüllülerden oluşan bir ordu kurmaya çalıştı ve bu konuda başarısız olduğuna dair bir kitap kaleme aldı.

Ryan Wesley Routh

"UKRAYNA'DA SAVAŞMAYA VE ÖLMEYE HAZIRIM"

Routh, sosyal medya platformu X üzerinden 2022 yılında yaptığı paylaşımlarda “Ukrayna'da savaşmaya ve ölmeye hazır olduğunu” belirtti. Amerikan gazetesi The New York Times, 2023 yılında Ukrayna'daki savaş çabalarına gönüllü olarak yardım eden Amerikalılar hakkındaki bir makale hazırlıyordu. Makale için röportaj yapılan isimlerden biri de Ryan Wesley Routh'tu.

Askeri deneyimi olmayan Routh, o dönem gazeteye Ukrayna’ya desteğini dile getiren tutkulu açıklamalar yapmış ve Rusya'nın işgalinden sonra ülkeye seyahat ettiğini ve orada savaşmak için Afgan askerleri toplamak istediğini anlatmıştı.

66E7C3C981033B9Ea3D78F18

“TRUMP’A SUİKAST DÜZENLEMEKTE ÖZGÜRSÜNÜZ”

Ancak kamu kayıtlarına göre aslen Kuzey Karolinalı olan Routh'un 2002 yılında kitle imha silahı bulundurma suçundan iki ayrı olayla ilgili olarak ceza davasıyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Mahkeme kayıtlarına göre, Routh Nisan 2002'de ilk suçlamayı kabul etti fakat konuya ilişkin başka detay bilinmiyor. Routh başarısız girişimlerini anlattığı kitabının İran'a odaklanan bir bölümünde, “beyinsiz” bir başkan seçtiği için suçun bir kısmını üstlenmesi gerektiğini iddia etti ve “Bu yanlış karar nedeniyle bana olduğu kadar Trump'a da suikast düzenlemekte özgürsünüz” ifadelerini kullandı.

Trump'tan mühimmat isyanı: Ukrayna'ya vermekten elimizde kalmadı Trump'tan mühimmat isyanı: Ukrayna'ya vermekten elimizde kalmadı

TRUMP, BIDEN VE HARRIS'TEN AÇIKLAMA

Donald Trump suikast girişimi sonrası yaptığı yazılı açıklamada "Yakınımda silah sesleri duydum ancak söylentiler kontrolden çıkmadan önce şunu duymanızı istedim: Güvendeyim ve iyiyim!" diye konuştu. Trump mesajında, "hiçbir şeyin kendisini yavaşlatamayacağını" ve "asla teslim olmayacağını" da belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden ise konuyla ilgili açıklamasında, eski başkanın zarar görmemiş olmasından memnuniyet duyduğunu söyledi ve Gizli Servis'in Trump'ı korumak için gerekli tüm kaynağa erişimini sağlama talimatı verdiğini belirtti. Öte yandan kasım ayındaki başkanlık seçiminde Trump'a karşı yarışan ABD Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti adayı Kamala Harris, X hesabından yaptığı açıklamada, "Eski başkan Trump ve Florida'daki mülkü yakınlarında silah sesleri duyulduğuna dair haberler aldım, güvende olduğuna sevindim. Şiddetin Amerika'da yeri yoktur" dedi.

M E G A1199697 006 1.Jpg Copy-1

NE OLMUŞTU?

Trump'a 13 Temmuz'da Pennsylvania eyaletinde yaptığı seçim mitingi sırasında bir suikast girişimi düzenlenmişti. FBI olay yerinde öldürülen şüphelinin 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu ancak motivasyonunun bilinmediğini açıklamıştı. Olay sırasında Trump'ı izleyen bir kişi ölmüş ve iki kişi de yaralanmıştı.

Trump’ın suikastçısı daha büyük eylem peşindeymiş: FBI, internet geçmişini ortaya çıkardı Trump’ın suikastçısı daha büyük eylem peşindeymiş: FBI, internet geçmişini ortaya çıkardı