Ekonomi

YENİ ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ NE KADAR OLACAK? Enflasyona göre 2025 asgari ücretine yüzde kaç zam gelir

Yeni asgari ücret tahmini olarak hesaplanmaya başlandı. 2025 yılında milyonlarca kişiyi ilgilendirecek asgari ücret için tespit komisyonu yaptığı piyasa araştırmaları ve görüşmelerin neticesinde net rakam belli olacak. Aralık 2023’te gelen yüzde 49 oranındaki zam ile asgari ücret 17 bin 2 TL’ye yükselmişti. Peki, 2025 asgari ücretine yüzde kaç zam gelir? İşte ayrıntılar…

Abone Ol

Asgari ücret zammı sadece asgari ücretle çalışanları değil özel sektör çalışanlarını da yakından ilgilendiriyor. Zira pek çok şirket maaş zammı için asgari ücreti baz alıyor. Bilindiği üzere asgari ücret yılda bir defa olmak üzere sene başında belirleniyordu. Ancak 2022 ve 2023 senelerinde enflasyon rakamlarının yüksek gelmesi nedeniyle temmuzda asgari ücrete ara zam yapılmıştı. Diğer yandan 2024 başında asgari ücrete ara zam yapılmayacağı belirtilmiş yapılan yüzde 49’luk zammın bir seneyi kapsadığına vurgu yapılmıştı.

Temmuz ayında memur ve emekli maaşlarına zam yapılırken, ara zam beklentisinde olan asgari ücretlinin eli boş kaldı ve daha önce de belirtildiği üzere asgari ücrette bir güncelleme yapılmadı. Hal böyle olunca da milyonlarca çalışan gözünü sene başında yapılacak asgari ücret zammına çevirdi.

YENİ ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret hesaplanırken, yıllık enflasyonun yanı sıra piyasada fiyat artışları da dikkate alınıyor. İşçi, işveren ve hükümet yetkililerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu yaptığı 4 görüşme neticesinde yılbaşında yeni asgari ücreti kamuoyu ile paylaşıyor.

Yılın son çeyreğinde de asgari ücret ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Bir yandan aylık enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklanırken, diğer yandan Merkez Bankası yıllık enflasyon tahminini kamuoyu ile paylaştı. Hem işçi hem de işverenler de yeni asgari ücret tahminlerini yakın markaj altına aldı.

Bu kapsamda beklenen enflasyon verilerine göre hükümetin asgari ücrete yüzde 17.2 oranında bir zam yapması olası görünüyor. Bu zam oranı ile 17 bin 2 TL olan asgari ücretin ise yaklaşık 20 bin TL bandına çıkması bekleniyor. Ancak elbette bu oran kesin değil.

ENFLASYONA GÖRE 2025 ASGARİ ÜCRETİNE YÜZDE KAÇ ZAM GELİR?

Asgari ücret zam oranı ile ilgili olarak ikinci bir tahmin ise 12 aylık TÜFE oranında bir zammı öngörüyor. Yine beklenen yıllık TÜFE tahminlerine göre asgari ücret zammının yüzde 40’ı aşması olası görülüyor.

Asgari ücrete ara zam yapılamaması durumunda ise bu oranında yüzde 60 bandına kadar da çıkabileceği konuşuluyor. İşverenlerin şiddetle karşı çıkmasına rağmen kaynaklar, hükümetin de bu zam oranına ılımlı bir yaklaşım sergilediğine dikkat çekiyor.

Asgari ücrete yüzde 40 oranında zam yapılırsa 2025 asgari ücreti 23 bin 802 TL

Asgari ücrete yüzde 40 oranında zam yapılırsa 2025 asgari ücreti 25 bin 503 TL

Asgari ücrete yüzde 40 oranında zam yapılırsa 2025 asgari ücreti 27 bin 203 TL olması bekleniyor.