1974 Kıbrıs Harekâtı’nda Kıbrıslı Rumlardan oluşan nüfusu tarafından terk edilen Maraş kenti, 2020 yılında KKTC tarafından kısmen kullanıma açılmıştı.

DİZİNİN YÖNETMENİ DUYURDU

Yunan Mega televizyonunun, ‘Bir Zamanlar Kıbrıs’ dizisine karşı Kıbrıs Rum yönetiminde çekimlerini yaptığı ve 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Türk askerinin sivilleri öldürdüğü propagandası yapan Famagusta (Gazimagosa kentinin Rumca adı) adlı dizi, çevrimiçi film ve dizi platformu Netflix’te yayınlanacak. Dizinin başrol oyuncuları arasında yer alan yönetmen Andreas Georgiou, dizinin Netflix platformunda 20 Eylül’de yayınlanmaya başlayacağının haberini verdi.

DIŞİŞLERİ’NDEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı diziye tepki göstererek “Bu dizi, 1963-74 yılları arasında gözlerini kan bürümüş Kıbrıslı Rum çeteler tarafından katledilen Kıbrıs Türklerinin aziz hatıralarına büyük bir saygısızlık teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı.

ERSİN TATAR'DAN AÇIKLAMA

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum tezleri üzerinden 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nı çarpıtarak anlatan Netflix dizisine tepki gösterdi. “Netflix’e yakışmıyor. Tüm dünya asıl Türklerin katledildiğini biliyor. Türkler katledildi, dünya seyretti” diyen Tatar, “Rum ve Yunanlar kendilerine göre propaganda yapıyorlar” ifadelerini kaydetti.

Tatar ayrıca Rum-Yunan propagandalarına karşılık Türklerin gerçekleri anlatan film ve diziler çekmesi gerektiğini kaydetti.

Yunan

FAMAGUSTA DİZİSİNİN KONUSU NEDİR?

Dizinin fragmanında, 16 yaşındaki Christina kucağında bebeğiyle koştuğu sırada bir bomba patlıyor ve baygınlık geçiriyor. Uyandığında ise bebeğini bulamıyor. Dizi, Gazimağusa'da bebeklerini kaybeden Christina ve kocasının çocuklarını 50 yıldır aramalarının hikâyesini anlatırken, Türk askerini ‘işgalci’ olarak gösteriyor.