Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, dün Selanik Uluslararası Fuarı’nda yaptığı konuşmada ülkesinde özellikle popüler turistik bölgelerdeki ziyaretçi yoğunluğunu hafifletmeye yönelik yeni düzenlemeleri açıkladı. Bu önlemler, kruvaziyer yolcularından alınacak ek ücretler ve konaklama vergilerinin artırılması gibi adımları içeriyor.

"AŞIRI TURİZM” BÜYÜK BİR SORUN

Yunanistan’a pandemi sonrası dönemde rekor sayıda ziyaretçi gelmeye devam ediyor. Ülke 2023 yılında 36,1 milyon ziyaretçi ağırlarken, 2024'ün ilk yarısında ziyaretçi sayısı yüzde 16 artışla 11,6 milyona ulaştı. Ekonomiye yaklaşık yüzde 20 katkıda bulunan turizm sektörü ülke için hayati önem taşıyor. Miçotakis yaptığı konuşmada Yunanistan'ın bazı bölgelerinin “aşırı turizm” sorunuyla karşı karşıya olduğu yönündeki endişelerini yineleyerek bunun büyük bir sorun olduğunu söyledi. Yunan başbakan, hükümetin yılın belirli aylarında kruvaziyer yolcularının akınından “çok endişe duyduğunu” ve ücret almaya başlayacağını söyledi.

250 BİN EURO’YA OTURUM VİZESİ

Ayrıca düzenlemeye göre, iklim kriziyle bağlantılı olarak konaklama vergisinin de artılması gündemde. Öte yandan Yunan limanlarına gelen tüm yolcular da bu kapsamda ek ücret ödeyecek. Bu ücret popüler turizm adaları Santorini ve Mykonos'ta daha fazla olurken Nisan-Ekim döneminde alınan konaklama vergisi de arttırılacak. Ülke ayrıca “Altın Vize” olarak adlandırılan programda da değişikliğe gidiyor. Daha önce yabancıların sınırsız oturum vizesi alabilmeleri için mülk satın almaları gerekiyordu. Fakat yeni düzenlemeye göre bu vizeyi almak isteyenlerin yerel girişimlere en az 250 bin Euro yatırması gerekecek.

KISA SÜRELİ KİRALAMAYA SON

Bununla birlikte Miçotakis, ayrıca Atina'nın üç ana bölgesinde en az bir yıl süreyle kısa dönem kiralamaları yasaklayacaklarını söyledi. Kira sözleşmelerini kısa vadeden uzun vadeye çeviren mülk sahiplerinin üç yıl boyunca kira vergisi ödemek zorunda kalmayacağını ve evlerini piyasadan uzak tutmak yerine kiralamaya karar veren mülk sahiplerinin de kira vergisi ödemeyeceğini söyledi.