Ekonomi

ZORUNLU AFET SİGORTASI (ZAS) NEDİR? Ne zaman başlayacak? ZAS her yerde geçerli mi, neleri kapsıyor?

Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) için kurumların çalışmaları son hızla devam ediyor. 2024 yılının son çeyreğinde hayata geçirilmesi planlanan sigorta için artık son rötuşlar yapılırken vatandaşlar da ZAS hakkında detayları merak ediyor. Bunların başında ise ZAS her yerde geçerli mi, neleri kapsıyor? tarzında sorular yer alıyor…

Abone Ol

2000 yılından bu yana yürürlükte olan DASK’ın ardından şimdi de hayatımıza ZAS dahil oluyor. Türkiye’nin deprem kuşağında olması nedeniyle binalara zorunlu deprem sigortası yapılırken, artık bu sigortanın kapsamı genişleyecek ve farklı doğal afetleri de kapsayacak. İşte kısa süre içinde yürürlüğe girmesi beklenen Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) hakkında ayrıntılar…

ZORUNLU AFET SİGORTASI (ZAS) NEDİR?

Zorunlu Afet Sigortası, farklı doğal afetlerin yol açtığı hasarları karşılamak üzere tasarlanan bir sigorta türüdür. DASK ile yapılar depreme karşı sigortalanıyordu, ZAS ile depreme ek olarak sel, toprak kayması, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangını gibi doğal afetler sonucu ortaya çıkan maddi zararlar da teminat altına alınacak.

ZAS’da sigorta kapsamında yer alan hasarlar, konutun yeniden inşası veya onarımı için gerekli maliyetleri kapsar. DASK sigortasının yerini alacak olan Zorunlu Afet Sigortası; DASK’ın kapsamını artırarak diğer doğal afetlere karşı da güvence sağlayacak ve bina sahiplerine yasal olarak zorunlu tutulacak.

ZAS NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Yapılan çalışmalar neticesinde ZAS’ın 2024 yılının son çeyreğinde hayata geçmesi bekleniyordu. Şu an için ise Meclis’in açılacağı 1 Ekim tarihinin beklendiği biliniyor. TBMM’nin açılışı, yeni yasama yılının başlaması ve Zorunlu Afet Sigortası ile ilgili görüşmelerin tamamlanması gibi süreçlerin sona ermesiyle ZAS’ın 2025 yılı başı itibariyle tamamen yürürlüğe geçmesi bekleniyor.

ZAS HER YERDE GEÇERLİ Mİ, NELERİ KAPSIYOR?

ZAS başta deprem ve sel olmak üzere bütün doğal afetleri kapsayacak. Bunların içine; heyelan, yer kayması, dolu, hortum, fırtına, yanardağ patlaması gibi bütün afetler giriyor. Hatta dünyada çok örneği olmayan orman yangınları da ZAS’ın kapsamında olacak.

Ayrıca halen uygulanan zorunlu deprem sigortası köy alanlarını ve özellikle kerpiç evleri kapsamıyor. ZAS uygulamaya girince köy alanları içindeki konutlar ve kerpiç evler de sigorta kapsamına alınacak.