Ekonomi

1999-2000-2008 SGK girişi olanlar dikkat. Maaş hesaplama sistemi sil baştan değişiyor. işte yeni tablo

Emekli maaşları hesaplamalarında yeni sisteme geçiliyor. SGK girişi 1999 2000 2008 olanlar için yeni karar duyuruldu.Mecliste yeni yasama döneminin başlamasıyla yeni düzenlemeler yapılacak. İşte yeni maaş tablosu...

Abone Ol

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği emeklilik sistemi hakkında yapılacak değişiklikler yeniden gündeme geldi. Geçtiğimiz günlerde Orta vadeli program kapsamında duyurulan değişiklikler TBMM'nin açılmasıyla Google arama motorlarında araştırılmaya başlandı. Peki emekli maaşları nasıl hesaplanacak? İşte detaylar... 

EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEĞİŞİM SİNYALLERİ 

Türkiye’de 16 milyondan fazla emekli vatandaş var. Son dönemlerde birçok ilde emekli sayısının çalışan sayısını geçtiği konuşuluyor. Şu anda Türkiye genelinde ise 1.8 çalışana bir emekli düşüyor. O nedenle hükümet emeklilik yaşını daha ileri çekmeyi düşünürken erken emeklilik başvurularını da azaltmak istiyor. Özellikle EYT kapsamına girenlerin Çalışma Hayatında biraz daha kalması için yeni formüller aranıyor. Ancak son dönemlerde gündeme gelen 2024 yılında emekli olanlar 2025 yılında olanlara oranla %30 daha fazla maaş alacak iddiaları sonrası Bu çalışmalar hızlandırıldı. Çünkü emeklilik başvurusu yapmak isteyenler sosyal güvenlik kurumunda önemli bir yoğunluk oluşturuyor.

HESAPLAR SİL BAŞTAN 

Yeni düzenleme ile birlikte emekli maaşı hesaplama sistemi Sil Baştan değişecek. Yeni sistemde çalışanların emeklilik dilekçesi verirken en yüksek aylık bağlama oranına sahip oldukları yılın göz önünde bulundurulması bekliyor. Böylelikle maaşlarda yaşanılan düşüşün önüne geçilecek ve aynı zamanda çalışanlar daha yüksek emekli maaşı alma şansına sahip olacak. Yine diğer bir formül ise çalışma süresinin uzatılması. Yani daha çok prim ödeyenin daha çok maaş alması yönünde bir sistem üzerinde duruluyor. Bu formülle birlikte Çalışma Hayatında daha fazla kalmak isteyen kişilerin emeklilik sistemini ertelemesi de hedefleniyor.

YENİ DÜZENLEME NE ZAMAN ÇIKACAK?

Milyonlarca kişi ile ilgilendiren yeni düzenlemenin ne zaman hayata geçeceği de merak ediliyor. Bugün yani 1 Ekim’den itibaren TBMM’de yeni yasama dönemi başladı. Emeklilik sisteminin de önümüzdeki günlerde meclise sunulması bekleniyor. Konu ile ilgili Dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan bir açıklama yapmıştı. Bakan Işıkhan, henüz çalışmaların tamamlanmadığını belirterek önümüzdeki günlerde hem Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile hem de Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz ile bir araya geleceklerini duyurmuştu. En geç Kasım ayında yeni emeklilik sisteminin TBMM’ye gelmesi bekleniyor.