Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçen yıl öğretmen ihtiyacının 68 bin olduğunu belirtmişti ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 2024 yılı için en az 92 bin öğretmen ataması yapılması gerektiğini ifade etmişti. Ancak, çoban bulma konusunda yaşanan zorluk, hayvancılık sektöründeki açığın büyüklüğünü ortaya koyuyor.

YÜKSEK MAAŞ SKALASI DA İŞE YARAMADI

Yüksek maaş tekliflerine rağmen çoban sıkıntısı devam ediyor. İşletmeler, çoban bulmakta zorluk çekiyor ve yabancı işgücü, özellikle Afgan çobanlar, bu açığı kapatmaya çalışıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'de 400 bin küçükbaş hayvancılık işletmesi bulunduğunu ve yabancı çobanların yasal prosedürler çerçevesinde çalışabileceğini belirtti. Bakanlıklar arası işbirliği ile yabancı işçilerin istihdamının devamına yönelik çalışmalar sürdürülüyor.

YABANCI ÇOBAN İLANI

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, sektörde sürdürülebilirliği sağlamak için 150 bin çobanın gerekli olduğunu ve bu konuda daha hızlı adımlar atılmasını talep etti. Çelik, yerli çobanlığın teşvik edilmesi ve yabancı çobanların yasal çerçevede istihdamının artırılması gerektiğini vurguladı. Bakan Yumaklı, ‘sürü yöneticisi istihdam desteği’ kapsamında 71 binden fazla işletmeye toplamda yaklaşık 660 milyon lira destek sağlandığını açıkladı. Bu destek, 2014 yılında başlamış olup, yıllar içinde artış gösterdi; 2021 yılında çoban başına verilen destek 6 bin lira iken, 2022'de 12 bin lira ve 2023'te 30 bin liraya yükseltilmişti. Ayrıca, 400 bin aktif küçükbaş hayvancılık işletmesinin ihtiyaç duyduğu ehil sürü yöneticilerinin eğitimini tamamlayan 50 binin üzerinde kişiye sertifika verilmiştir.