İran’ın balistik füzelerle İsrail’in kalbi Tel Aviv’e düzenlediği saldırının yankıları sürüyor.

HEDEFTE PETROL ÜRETİM TESİSLERİ VAR

Amerikan haber sitesi Axios’a konuşan İsrailli yetkililer, Tahran’ın dün düzenlediği füze saldırısına birkaç gün içinde büyük bir misilleme ile karşılık vereceklerini söyledi. Haberde misillemenin İran’daki petrol üretim tesislerine yönelik olabileceği iddia edildi.

İran, Haniye ve Nasrallah’ın intikamını Fettah-1 füzeleriyle aldı: Netanyahu sığınağa kaçtı! İran, Haniye ve Nasrallah’ın intikamını Fettah-1 füzeleriyle aldı: Netanyahu sığınağa kaçtı!

“BEDELİNİ ÖDEYECEKLER”

Ülkesine yapılan füze saldırılarının ardından İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İran’ın büyük bir hata yaptığını söyleyerek “Bunun bedelini ödeyecekler” diye konuşmuştu. İran Devrim Muhafızları ise saldırının Hamas lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı General Abbas Nilfuraşan'ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık olarak yapıldığını ifade etti. Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'in bu saldırıya askeri yanıt vermesi halinde "yıkıcı karşılık" göreceği uyarısında bulundu.

PETROLDE DÜNYADA DÖRDÜNCÜ

İran hükümetine göre, İran'daki kanıtlanmış petrol rezervleri, 2013 yılı itibarıyla dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Bu, dünyanın toplam kanıtlanmış petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 10'una tekabül ediyor. 2020 üretim oranlarında, yeni petrol bulunmazsa İran'ın petrol rezervlerinin 145 yıl süreceği tahmin ediliyor. İran Ulusal Petrol Şirketi’ne (NIOC) göre, İran'ın 2006 yılı sonundaki geri kazanılabilir sıvı hidrokarbon rezervleri 138,4 milyar varildi.  Bu önemli rezervlerin dışında, İran'da petrol endüstrisinin 1908'de başlangıcından 2007 yılı sonuna kadar İran’da yaklaşık 61 milyar varil petrol üretildi. İran'ın en büyük petrol sahası Ahvaz, yaklaşık 37 milyar varili çıkarılabilir olmak üzere toplam 66 milyar varil petrol rezervine sahip. Ülkenin güneybatısında yer alan Ahvaz, toplam rezerv bakımından dünyanın en büyük üçüncü petrol sahası kabul ediliyor. 1954'ten bu yana üretim yapılan Ahvaz petrol sahası, devlete ait İran Ulusal Petrol Şirketine bağlı Karun Petrol ve Gaz İşletme Şirketi tarafından işletiliyor. Ahvaz petrol sahasından şu an günlük 800 bin varil petrol çıkarılıyor.

Hizbullah’tan kritik açıklama: Çok sayıda İsrail askerini öldürdük! Hizbullah’tan kritik açıklama: Çok sayıda İsrail askerini öldürdük!