İsrail’in Gazze’de aralıksız sürdürdüğü ve 40 bin masum sivili katlettiği soykırımın 319’uncu gününde Hamas Siyasi Büro üyesi Dr. Basem Naim, Katar haber kanalı Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'de ateşkes için öne sürdüğü yeni koşulları açıkladı. Naim, Hamas'ın derhal ateşkes, İsrail güçlerinin sınır bölgelerine çekilmesi, yerlerinden edilen Filistinlilerin koşulsuz olarak evlerine dönmesi, insani yardımın girişi ve esir ve mahkumların serbest bırakılmasını öngören üç aşamalı öneriyi kabul ettiğini ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Tel Aviv yönetiminin müzakereler için yeni şartlar sunduğunu söyledi.

ABD’DEN TAHAHHÜT İSTENECEK

İsrail’in yeni sunduğu şartlar şu şekilde: Refah Sınır Kapısı’ndan, Philadelphi Koridoru'ndan ve Netzarim Rotası’ndan çekilme olmayacak, mutabık kalınan esir değişimi anlaşmasında değişiklikler yapılacak, yerinden edilmiş Filistinlilerin geri dönüşleri denetlenecek, Gazze’ye giriş yapacak insani yardım ve yeniden inşa belirtilen koşulların kabulüne bağlanacak ve ABD’den karar verilmesi halinde çatışmaların yeniden başlamasına izin verileceğine dair yazılı bir taahhüt istenecek.

Thumbs B C 948Cbca0Fc14D5Cee3A2E2A13F4449C1

İSRAİL’DE HİZBULLAH KORKUSU

Öte yandan Hizbullah'ın geçen hafta yayınladığı son propaganda videosunda mühimmat taşıyan büyük kamyonlarla, aydınlatılmış yer altı tünellerinde ilerledikleri görülmüştü. Videodaki kamyonların bazılarındaki son donanımlı füzeler dikkat çekerken analistler bunun basit bir gözdağını düşünüyor.

Katar kanalı Al Jazeera'ya konuşan analistler Hizbullah'ın, İsrail'in kendilerine karşı büyük bir operasyon başlatması halinde, geniş ve gizli silah cephaneliğini kullanarak aynı şekilde karşılık verebileceği konusunda bir uyarı verdiklerini öne sürerken, İsrail medyası ise videodaki tünellerin Hamas'ın yer altı ağından çok daha geniş, karmaşık ve muazzam boyutlarda olduğunu yazdı. Times of Israel'in haberine göre, tünelleri yeri ve kaç tane olduğu İsrail tarafından belirlenemedi ancak hepsinin ağır silahlarla donatıldığı düşünülüyor. Buna karşın İsrail ordusu daha önce askerlikten muaf tutulan yedek askerleri, “kuvvet eksikliği” gerekçesiyle göreve çağırmaya başladığını duyurdu.

H E Z B O L L A H T U N N E L

“ZAMANI GELİNCE CEZALANDIRACAĞIZ”

Bununla birlikte İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Komutan Yardımcısı Ali Fedevi, Hamas lideri İsmail Haniye'ye Tahran’da düzenlenen suikast nedeniyle İsrail'i "zamanı gelince" cezalandıracağını belirtti ve "Çocuk katili Siyonist rejim aptallığını sürdürdü ve Haniye'yi İran topraklarında şehit etti. Biz de zamanı ve yeri geldiğinde uygun cevabı vereceğiz" dedi.

İSRAİL’İN KABUL ETTİĞİ MADDELER AÇIKLANMADI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise geçen hafta Katar'ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen Gazze'de ateşkes ve esir takasına ilişkin müzakerelerde "aradaki boşlukları kapatacak" yeni anlaşma teklifini dünkü Tel Aviv ziyaretinde Netanyahu'ya sunduklarını ve kendisinin bunu kabul ettiğini belirtti ancak taslaktaki maddeleri açıklamaktan kaçındı.
Blinken, "İsrail'in güvenliliğine bağlılığımızı yineliyoruz. 7 Ekim'den itibaren bunu pratik olarak uyguluyoruz. Bölgeye askeri varlığımızı kaydırdık. Bu varlık, tahrik değil bilakis caydırmak içindi. Eğer ki bir saldırı gerçekleşirse bunu önlemek için hazırız” diye konuştu.
Bölgede olası bir saldırıyı önlemek için yoğun diplomatik çaba içinde olduklarını ifade eden ABD Dışişleri Bakanı, hedeflerinin, askeri bir çatışmayı önlemek, bu gerçekleşirse de bunu bertaraf etmek olduğunu belirtti.

I M G 1096 1 E1724056296317

Blinken, tüm taraflardan tek taraflı adımlardan kaçınmasını istediklerini vurgulayarak "Hükümetlerimiz arasındaki işbirliğiyle Gazze'de bir ateşkes ve buradaki İsraillilerin getirilmesi için bir anlaşma sağlamaya çalıştık. Amacımız Gazze'deki esirlerin getirilmesi, İsrail'in güvenliğini sağlamak ve Gazze'deki Filistinlilerin can sağlığını güvenceye almak ve çektiği sorunları sona erdirmek” dedi.

HİZBULLAH’IN SİLAH DEPOSU VURULDU

İsrail ordusu, Güney Lübnan'da İsrail'e fırlatılmak üzere hazırlanmış iki Hizbullah roketatarına saldırı düzenlediğini duyurdu. İsrail dün de Lübnan’ın kuzeydoğusundaki Baalbek bölgesinde yer alan Nabi Chit köyü yakınlarına düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'a ait silah depolarını vurduğunu açıklamış, saldırılarda bir Hizbullah üyesinin öldürüldüğünü belirtmişti.

TEL AVİV SOYKIRIMA DEVAM EDİYOR

Gazze'deki Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal'ın yaptığı yazılı açıklamaya göre, İsrail savaş uçakları Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı, doğusundaki Et-Tuffah Mahallesi ve Han Yunus'un batısındaki En-Nemsavi siteleri bölgesine saldırı düzenledi.Basal, Gazze kentindeki eş-Şati Mülteci Kampı’nda 8, Tuffah mahallesinde de 4 Filistinlinin İsrail savaş uçaklarınca düzenlenen saldırıda hayatını kaybettiğini belirtti. İsrail savaş uçaklarının, güneydeki Han Yunus kentinin çeşitli bölgelerinde de saldırılarını sürdürdüğüne dikkati çeken Basal, aralarında bir bebek ile bir kadın ve çocukların bulunduğu 12 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

33 X L3 Y D Highres 1696607070

Bununla birlikte Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “İşgal güçleri (İsrail askerleri) tarafından vurulan Filistinli genç Mahmut İbrahim el-Hurub (18), şehit oldu” ifadelerine yer verildi. Öte yandan Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın haberine göre, Dura beldesine baskın düzenleyen İsrail askerleri ile Filistinliler arasında çatışma çıktı. Haberde, İsrail askerlerinin Filistinlilere yönelik mermi, ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullandığı, Filistinlilerin de taşlarla karşılık verdiği olaylarda, 2 Filistinlinin yaralandığı vurgulandı.Böylece işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 636 oldu.