ABD’de 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerine sayılı gün kaldı. Dün gece tüm dünyanın gözü Demokrat Parti’nin adayı Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Parti’nin desteklediği Donald Trump’ın canlı yayındaki münazarasındaydı. Adaylar spesifik konularda birbirilerinin vaatlerini çürütmeye çalışarak seçmenlerden destek istedi. Peki ABD seçimleri Trump’ın ikinci dönemiyle mi sonuçlanacak yoksa ABD’nin ilk kadın başkanı Kamala Harris’in dönemi mi gelecek?

SON ANKET SONUÇLARI ŞAŞIRTTI

Yapılan son ulusal anketlerde Başkan Joe Biden’ın yarıştan çekilme kararı verene kadar Trump yarışı önde götürüyordu. Fakat Harris, başkan adaylığına gelip seçim kampanyasına başladıktan sonra işler değişti. Son yapılan ulusal ankette Harris, yüzde 3'lük bir farkla da olsa Trump'ın önüne geçti. Anket, Harris’in yüzde 47’ye ulaştığını ve Trump’ın ise yüzde 44 civarında seyrettiğini ortaya koydu.

Iç Foto

TRUMP'IN OY ORANINA ETKİSİ OLMADI

Harris yüzde 47 oy oranına, 22 Ağustos’ta Chicago'daki dört günlük kongresi sırasında tüm Amerikalılar için “ileriye dönük yeni bir yol” vaat ettiği konuşması ile ulaştı. Trump’ın anketlerdeki oy oranı ise bağımsız aday Robert F. Kennedy Jr.’ın adaylıktan çekileceğini ve Trump’ı destekleyeceğini açıklaması eski ABD başkanının oy oranlarına etki etmedi ve yüzde 44 civarında kaldı.

SALINCAK EYALETLER ÇOK KRİTİK

Ancak her iki adayın da kazanma şansının olduğu Pensilvanya, Michigan ve Wisconsin gibi salıncak eyaletlerde sonuçlar kimin yarışını önde tamamlayacağını tahmin etmeyi zorlaştırıyor. Bu salıncak eyaletler, Trump 2016'da başkan seçilene kadar Demokrat Parti’nin kalesi niteliğindeydi. Ancak Biden, 2020'de bu eyaletleri geri aldı. Biden’ın yarıştan çekildiği gün, savaş alanı eyaletleri olarak adlandırılan 7 eyalette Harris, Trump’ın ortalama yüzde 5 gerisindeydi.

BAHİS PLATFORMLARI HARRIS DİYOR

Bahis platformları da Harris’in seçimi kazanma ihtimalinin arttığına işaret etti. PredictIt’e göre 5 gün önce Trump’ın 4 puan ilerisinde olan Harris artık 8 puan öne geçti. Betfair, münazara öncesinde Trump lehine yüzde 51.5’e yüzde 46.3 destek olduğunu gösterirken, şimdi Harris lehine yüzde 51’e yüzde 47.2 gösteriyor.

Suçlamalar ve tartışmalarla dolu 90 dakika: Trump-Harris münazarasının kazananı kim oldu? Suçlamalar ve tartışmalarla dolu 90 dakika: Trump-Harris münazarasının kazananı kim oldu?