Dünya

ABD’den İsrail hava savunmasına THAAD’lı destek: Büyük saldırının bir parçası!

İsrail ordusu, ABD'nin ülkede uzun menzilli balistik füzeleri engellemek için kullanılan THAAD (Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması) sistemini konuşlandırdığını duyurdu. Pentagon Basın Sözcülüğü ise yaptığı yazılı açıklamada Başkan Biden’ın onayıyla Tel Aviv hava savunmasını güçlendirmenin hedeflendiği söylenerek ABD'nin İsrail'e ilk kez THAAD konuşlandırmadığına işaret edilerek, 2019 yılında da tatbikat için aynı uygulamanın yapıldığını belirtti.

Abone Ol

İsrail Ordu Radyosu sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "ABD, İran tehditlerine karşı hazırlık olarak THAAD hava savunma sistemini İsrail'e konuşlandırdı” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜK SALDIRININ BİR PARÇASI”

ABD daha önce Mart 2019'da İsrail'de ortak savunma tatbikatlarının bir parçası olarak THAAD sistemini geçici olarak konuşlandırmıştı. Yeni konuşlandırmanın kalıcı olup olmadığı ve sistemin İsrail'in savunma ağına entegre edilip edilmeyeceği konusu henüz bilinmiyor. Şu anki konuşlandırma, İsrail’in İran’a karşı "büyük saldırı" hazırlıklarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

BIDEN TALİMAT VERDİ

Pentagon Basın Sözcülüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, "Başkanın Joe Biden’ın talimatı üzerine, Savunma Bakanı Lloyd Austin, İran'ın 13 Nisan ve 1 Ekim'de İsrail'e yönelik benzeri görülmemiş saldırılarının ardından İsrail'in hava savunmasını güçlendirmek için İsrail'e bir THAAD bataryası ve ilgili ABD askeri personelinin konuşlandırılmasını yetkilendirdi” ifadeleri kullanıldı.

ABD’DEN İSRAİL SOYKIRIMINA DESTEK

THAAD Bataryası'nın, İsrail'in entegre hava savunma sistemini güçlendireceği belirtilen açıklamada, "Bu, ABD ordusunun son aylarda İsrail'in savunmasını desteklemek ve Amerikalıları İran ve İran yanlısı milislerin saldırılarından korumak için yaptığı daha geniş kapsamlı düzenlemelerin bir parçasıdır” denildi.

Loading...

100’E YAKIN PERSONEL KONUŞLANDIRILACAK

Açıklamada, ABD'nin İsrail'e ilk kez THAAD Bataryası konuşlandırmadığına işaret edilerek, 2019 yılında eğitim ve entegre hava savunma tatbikatı amacıyla İsrail'e bir THAAD bataryası konuşlandırıldığı kaydedildi. ABD'nin Tel Aviv'e yapacağı bu askeri desteğe gerekçe olarak İran'ın İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği füze saldırıları gösterildi. Söz konusu batarya sisteminin ne zaman gönderileceği konusunda detay verilmezken, ABD basını, batarya sistemini yönetmek için 100'e yakın ABDli askeri personelin İsrail'e konuşlandırılacağını yazdı.

NE OLMUŞTU?

İran, 1 Ekim'de İsrail'e füze saldırısında bulunmuştu. Tel Aviv yönetimi, İran'ın bu saldırısına karşılık verileceğini bildirmişti. İsrail’in halihazırda uzun menzilli Arrow, orta menzilli "Davud’un Sapanı" ve kısa menzilli "Demir Kubbe" olmak üzere 3 hava savunma sistemi bulunuyor ancak bu sistemler, İran’ın son misilleme saldırısında birçok füzeyi durdurmada yetersiz kalmıştı.

THAAD SİSTEMİ NEDİR? ABD’nin İsrail’e yerleştirdiği THAAD sistemi ne işe yarıyor? THAAD SİSTEMİ NEDİR? ABD’nin İsrail’e yerleştirdiği THAAD sistemi ne işe yarıyor?