İsrail’in Gazze’deki soykırımının 334’üncü gününde ABD’den Hamas liderleri için tepki çeken bir hamle geldi. Adalet Bakanlığı yetkilileri başta Yahya Sinvar olmak üzere Hamas’ın diğer liderleri hakkında dava açıldığını duyurdu. ABD Başsavcısı Merrick Garland tarafından salı günü yapılan açıklamada, Hamas üyesi altı kişinin suçlandığı belirtildi. İddianamede adı geçen Hamas liderleri arasında temmuz ayında hayatını kaybeden İsmail Haniye, Marvan İsa, Halid Meşal, Muhammed Deif ve Ali Baraka da var.

HAMAS LİDERLERİNE DAİR İLK İDDİANAME


Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 7 Ekim'den sonraki süreçte ABD'nin hazırladığı ilk iddianamede Hamas liderleri, saldırılardan sorumlu tutuldu. İddianamede 7 Ekim saldırılarının nasıl gerçekleştiğine dair detaylı iddialar yer alırken söz konusu isimlerin isnat edilen suçlarla ne şekilde bağlantılı olduğuna dair ifadeler de yer aldı. Beyrut Amerikan Üniversitesi öğretim görevlilerinden Rami Khouri, ABD'nin Hamas'ın üst düzey yöneticilerini suçlama kararının, devam eden ateşkes görüşmelerinde arabuluculuk rolüne zarar verdiğini söyledi.

“DAHA FAZLA FİLİSTİNLİNİN ÖLMESİ İÇİN ZAMAN KAZANMA”

Öte yandan Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame Hamdan, ABD'den Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası yönünde gelecek herhangi bir yeni teklifin, "İsrail sokaklarındaki öfkeyi gidermeyi" ve "Filistin halkının daha fazla öldürülmesi için zaman kazandırmayı" amaçladığını belirtti.

“ABD, İSRAİL’İN EN BÜYÜK SUÇ ORTAĞI”

Hamas'ın Telegram'daki sayfasında yayınlanan açıklamaya göre, Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna konuşan Hamdan, ABD Başkanı Joe Biden'ın yeni bir teklif sunma niyeti konusunda medyada duydukları ve arabulucularla konuşulanlar dışında yeni bir şeyin olmadığını söyledi. ABD'nin İsrail'in en büyük suç ortağı olduğunu, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya yeterli baskıyı uygulamadığını ve sunulan girişimlere uyması için yapılması gerekenleri yapmadığını ifade eden Hamdan, “ABD'nin bir girişim sunma konusundaki konuşması, İsrail-ABD başarısızlığının bir sonucu olarak İsrail sokaklarındaki öfkeyi absorbe etme ve Filistin halkını daha fazla öldürmesi için Netanyahu'ya daha fazla zaman verme girişimidir” dedi.

İSRAİL ORDUSUNDAN UYARI: REHİNELERİN HAYATLARI TEHLİKEDE

Bununla birlikte İsrail ordusu, Netanyahu hükümetine Gazze'deki askeri operasyonların genişletilmesinin rehinelerin hayatlarını tehlikeye atacağı konusunda uyarıda bulundu. İsrail merkezli Kanal 13, üst düzey bir askeri yetkiliyi kaynak gösterdiği haberinde, ordunun politikasının rehineleri riske atmamak için tutuldukları yerlere girmemek olduğunu öne sürdü. Askeri yetkililere göre, rehine anlaşması, ordunun Gazze'de daha rahat hareket etmesine olanak sağlayacak.