ABC News'in haberine göre isimlerinin açıklanmamasını isteyen bazı ABD'li  üst düzey yetkililer, Washington’ın İran'ın 13 Nisan 2024'te İsrail rejimine yönelik saldırısından önce kurduğuna benzer yeni bir koalisyon oluşturmayı planladığını, ancak uluslararası ortaklarının çoğunun İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bazı eylemlerini provokatif olarak gördüğünü söyledi.

Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin öldürülmesine atıfta bulunan yetkililer, Netanyahu'nun bu hareketini özellikle provokatif ve gereksiz olarak nitelendirerek,Tel Aviv hükümetinin yeni bir İran saldırısına karşı savunacak yeni bir koalisyon kurulmasının önünde büyük bir engel oluşturduğunu ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Hamas lideri İsmail Haniye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için Tahran'da bulunuyordu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz'da sabaha karşı yaptığı açıklamada, Haniye’nin Tahran'da kaldığı konutuna saldırı düzenlendiğini duyurdu.

İran ve Hamas Hareketi suikasttan İsrail'i sorumlu tutarken İsrailli yetkililer olayla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Haniye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.