İsrail’in Gazze’deki soykırımının 335’inci gününde ABD'li üst düzey bir yetkili, telekonferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında, Gazze'de ateşkes süreciyle ilgili son durumu ve müzakereleri değerlendirdi. Yetkili, şu an masada olan anlaşma önerisinin daha önce Hamas'ın temmuz ayında mutabık kaldığı metinle çok büyük oranda örtüştüğünü aktararak bahsi geçen metninde 18 bölüm olduğunu, bunların 14'ünde anlaşıldığını ve önceki metinle aynı olduğunu, 1 bölümün teknik detaylarla ilgili olduğunu ve kalan 3 bölümde ise Filistinli mahkumlarla Hamas'ın elindeki esirlerin takasıyla ilgili detayların bulunduğunu belirtti. ABD'li yetkili, esir takasıyla ilgili bölümlerde halen müzakere edilmesi gereken başlıklar olduğunu kaydederek, "Aslında ateşkes anlaşmasının yüzde 90'ında mutabık kalınmış durumda” diye konuştu.

“ESİRLERİN ÖLÜMÜ MÜZAKERE SÜRECİNİ ZORA SOKTU”

Geçen hafta sonu İsrailli 6 esirin hayatını kaybetmesinin söz konusu müzakere sürecini belli ölçüde zora soktuğunu ve bunu kabul etmeleri gerektiğini belirten yetkili, şu anda öncekine göre daha az sayıda esir olduğunu ve bunun hem ABD hem İsrail tarafında hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Bunun yanı sıra esir takası konusunda ciddi mesafe alındığını ve bu konunun tamamen çözülebileceğine inandığını belirtti. ABD'li yetkili, "Tutuklu takası bu anlaşmanın temel bileşenlerinden biri ve şu anda müzakereleri sürüyor ancak Hamas'ın bu sürece dahil olması gerekiyor, aksi halde ilerleyemeyiz" ifadesinde bulundu.

“NETANYAHU’NUN TUZAĞINA DÜŞMEYİN”

Bunun yanı sıra Hamas, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Philadelphia Koridoru'nda kalma konusundaki ısrarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Netanyahu'nun, Gazze ile Mısır arasındaki Philadelphia Koridoru'nda kalmaya devam ederek Gazze’deki savaşı durdurma ve esir değişimi için anlaşmaya varmak istemediği ve müzakereleri zora soktuğu aktarıldı. ABD medyasında Washington'un esir değişimi ve ateşkes için yeni bir öneri hazırladığına dair haberlere işaret edilen açıklamada, “Yeni önerilere ihtiyacımız yok” denildi. Açıklamada “Şu anda yapılması gereken, Netanyahu ve hükümetine baskı uygulamak, onları daha önce üzerinde mutabakata varılan anlaşmaya uymaya zorlamaktır” ifadesinde bulunuldu.  Netanyahu’nun amacının, Gazze’deki savaşı uzatmak olduğu belirtilen açıklamada, “Halkımıza yönelik savaşı uzatmak için müzakereleri kullanan Netanyahu'nun ve onun oyunlarının tuzağına düşmemeye karşı uyarıda bulunuyoruz” ifadelerine yer verildi.

“HAMAS İSRAİL’İ YOK ETMEKTEN BAHSEDİYOR”

Bununla birlikte İsrail merkezli Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, Netanyahu dün akşam Batı Kudüs'te yabancı gazetecilerin katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısının başında bir harita gösteren Netanyahu, "Burası Orta Doğu, burası da Arap dünyasının geri kalanı. İsrail dünyanın en küçük ülkelerinden biri, Arap dünyasının yüzölçümünün yaklaşık yüzde biri kadar. Yani Hamas Filistin'i nehirden denize kurtarmaktan bahsederken, İsrail'i yok etmekten bahsediyor” diye konuştu. Daha sonra Netanyahu, 2 Eylül’de düzenlediği basın toplantısında yaptığı gibi Gazze Şeridi'nin haritasını sunarak Philadelphia Koridoru'nun öneminden bahsetti.

“ESİRLERİ GERİ GETİRMEKTE KARARLIYIZ”

Philadelphia Koridoru'ndan ayrılmaları halinde Hamas'ın sadece silah kaçakçılığı yapmasını değil, İsrailli esirleri yurtdışına kaçırmasını da engellemenin imkânsız olacağını savunan Netanyahu, esirleri serbest bırakmaları için Hamas'a baskı yapacak bir şeye ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. Gazze'nin silahtan arındırılması gerektiğini, bunun da ancak Philadelphia Koridoru'nun İsrail kontrolü altında kalması ve Hamas'a mühimmat ve silah tedarik hattı bulunmaması halinde mümkün olacağını ileri süren Netanyahu, esirlerin iadesi için zaten kasım ayında bir anlaşmaya vardıklarını ve kendisinin geri kalan esirleri geri getirmeye kararlı olduğunu ifade etti.

BATI ŞERİA’DA HAVA SALDIRILARI SÜRÜYOR

Öte yandan İsrail ordusunun Batı Şeria’daki ablukası devam ediyor… Filistin Kızılayı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Tel Aviv ordusu Batı Şeria’nın Tubas kentinde seyir halindeki bir araca hava saldırı düzenledi. Saldırıda araçta bulunan 5 Filistinli gencin hayatını kaybettiği belirtildi. Öte yandan İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail Hava Kuvvetlerine ait bir insansız hava aracıyla Tubas kentinde silahlı olduğu ileri sürülen bir gruba 3 ayrı hava saldırısı düzenlediği ifade edildi.Açıklamada daha fazla ayrıntıya yer verilmedi .Filistin yerel basınında yer alan haberlerde, İsrail’in Tubas’taki saldırısında ölenlerden birinin Fetih Hareketinin silahlı kanadı El-Aksa Şehitleri Tugayı komutanlarından olup hala İsrail hapishanelerinde bulunan Zekeriya ez-Zubeydi’nin oğlu Muhammed ez-Zubeydi olduğu ifade edildi.