Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından tamamlanan yeni avukatlık asgari ücret tarifesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, avukatlara bürolarında sözlü danışmanın ilk saatinin ücreti 3 bin 500 lira, takip eden her saat için ücret 1500 lira olarak artacağı ifade edildi. Çağrı üzerine gidilen yerlerde bir saate kadar sözlü danışma ücreti 6 bin lira olacağı belirtilirken, takip eden her saat için 3 bin lira asgari ücret ödeneceği duyuruldu.

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ NE KADAR OLDU?

Resmi Gazete’de yayımlanan 2024 – 2025 avukatlık asgari ücret tarifesine göre, her türlü dilekçe yazılması, ihbarname, ihtarname ve protesto düzenlenmesinde 4 bin 500 TL ödenecek. Ayrıca kira sözleşmesi ve benzeri belgelerin hazırlanması için 6 bin TL, tüzük, yönetmelik, miras sözleşmesi, vasiyetname, vakıf senedi gibi belgelerin hazırlanmasında ise 24 bin TL avukatlık ücreti alınacağına karar verildi.

Şirket ana sözleşmeleri, şirketlerin devirleri ile birleşmeleri gibi ticari işlere ilişkin sözleşmelerde ise avukatlara en az 16 bin TL ödenecek.

Resmi Gazete Aa 1968708

2024 – 2025 AVUKATLIK ASGARİ ÜCRETİ NE KADAR?

Diğer avukatlık asgari ücret tarifesi şu şekilde ücretlendirildi:

-          Vergi uzlaşma komisyonlarında takip edilen işlerin asgari avukatlık ücreti 18 bin lira TL

-           Uluslararası yargı yerlerinde takip edilen duruşmasız işlerde 80; duruşmalı işlerde ise 150 bin TL.

-          Özel kişi ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli avukatlarının aylık ücretleri de en az 25 bin lira olmasına karar verildi.

-          Ceza soruşturma evresinde takip edilen işler için 8 bin TL,

-          Sulh hukuk mahkemelerindeki davalar için 18 bin TL,

-          Sulh ceza ve infaz hakimliklerinde takip edilen davalar için 13 bin 500 TL,

-          Asliye mahkemelerindeki davalar için 30 bin TL,

-          Tüketici mahkemelerindeki davalar için 15 bin TL,

-          Fikri ve sınai haklar mahkemelerindeki davalar için 40 bin TL,

-          Ağır ceza mahkemelerindeki davalar için de 48 bin lira avukatlık ücreti alınacak.

Avukatlık

Ayrıca;

-          Yargıtayda görülen ilk derece davalar için 46 bin 500 TL,

-          Yargıtay, Danıştay ve Sayıştayda temyiz yoluyla görülen işlerin duruşması için ise 28 bin lira avukatlık ücreti ödenecek.

Yargı yerleri ile icra ve iflas dairelerinde yapılan ve konusu para olan hukuki yardımlarda ilk 400 bin liralık kısım için avukatlık ücreti yüzde 16, konusu 11 milyon 600 bin liranın üzerindeki işlerde ise avukatlık ücreti ise yüzde 1 olmasına karar verildi.