Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye resmi ziyaret gerçekleştiren Sırbistan Dışişleri Bakanı Marko Djuric, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile bir araya geldi. Dışişleri bakanları ikili ve heyetler arası görüşmelerde, iki ülke arasında siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda stratejik ortaklık ilişkilerinin yanı sıra Azerbaycan-Ermenistan meseleleri ve işgalden kurtarılan bölgedeki son durum hakkında görüş alışverişinde bulundu. Bayramov ve Djuric görüşmenin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

“ERMENİSTAN BU KONULARA CİDDİ YAKLAŞMALIDIR”

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış anlaşması taslağının 24 Haziran’da Ermenistan'a sunduğunu vurgulayan Bayramov, "Yaklaşık 70 gün sonra, yani Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın basın toplantısından birkaç saat önce Ermenistan kendi tekliflerini Azerbaycan'a sundu. Sundukları taslak metinden birçok önemli nokta çıkarıldığını gördük. Taslak anlaşmada önemli noktalar yer almıyor ve bize çözümün bu olduğu söyleniyor. Ermenistan’a tavsiyemiz bu konulara daha ciddi yaklaşmalarıdır" diye konuştu.

"ERMENİSTAN'IN ASKERİ BÜTÇESİ TAHMİNEN YÜZDE 50 ARTTI"

Ermenistan'ın çok yoğun bir şekilde silahlanmaya başladığını belirten Bayramov, “Ermenistan'ın askeri bütçesi tahminen yüzde 50 arttı. Bu süreç, bölgede barış ve istikrarı engelliyor. Ermenistan'ın izlediği yanlış politika ve bazı ülkelerin kışkırtıcı destekleri tehlike oluşturmaya devam ediyor. Ülkemiz bu durumu yakından izliyor. Ermenistan barışa gerçekten ilgi duyuyorsa, attığı adımları ciddi şekilde gözden geçirmeli. Bu konuda ciddi değişiklikler bekliyoruz” dedi

ANAYASADA TOPRAK İDDİASI BULUNMAMAKTADIR

Ermenistan’ın Azerbaycan'a karşı toprak iddialarından da vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Bayramov, “Ermenistan ve Azerbaycan anayasalarını karşılaştırma girişimleri uygunsuz. Bu sorunu 2 yıl önce karşı tarafa ilettik, yapıcı bir taraf olarak bunu müzakerelerin şartı haline getirmedik ama sorunun çözülmesini istedik. O dönemde Azerbaycan anayasasıyla ilgili iddiaları yoktu. Azerbaycan Anayasasında, Ermenistan dahil hiçbir komşu devlete yönelik toprak iddiası bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.

BARIŞ İÇİNDE YAŞAMAK İSTİYORUZ

Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edeceklerini belirten Sırbistan Dışişleri Bakanı Marko Djuric, “Bu bir prensip meselesi. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğümüzü ve egemenliğimizi desteklemesinden dolayı minnettarız. Bu, uluslararası hukuka verdiğimiz desteğin bir göstergesidir. Bugün Kosova'da yaşananları meslektaşıma aktardım. Balkanlar'da güvenli bir ortam oluşturmaya odaklanıyoruz ve komşularımızla barış içinde yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşiyan, Azerbaycan ile 17 maddelik barış anlaşmasından 13'ü üzerinde mutabakat sağlandığını belirterek, bu maddelerle barış anlaşması imzalamayı teklif etmişti. Bununla birlikte Paşinyan, Erivan hükümetinin kasımda Bakü’de yapılacak 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'na (COP29) katılıp katılmayacağına henüz karar vermediğini dile getirerek, kararın atmosfer ve durum değerlendirilerek verileceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Aliyev'e tebrik telefonu Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Aliyev'e tebrik telefonu