Bakan Fidan'ın açıklamalarından satırbaşları:

İSRAİL'İN LÜBNAN'A SİBER SALDIRISI

İsrail, Hizbullah'ın satın alacağı cihazları belli ki önceden öğreniyor. Dijital saldırı yeni bir şey değil. Burada bir farklılık var büyük bir çapta kullanılıyor. Binlerce insanı etkileyen bir operasyon. İlk gün Lübnan Başbakanı'nı aradım. Türkiye olarak Cumhurbaşkanımızın selamını ileterek her türlü tıbbi desteği söyledim. Bölgedeki gerilim endişe verici. İsrail'in yürüttüğü bu operasyonların provokatif bir şekle dönüşmesi, adım adım Lübnan'a doğru tırmandırmaya başladığını görüyoruz. İran ve Lübnan'ın karşılık vermesini bekliyoruz.

SİBER GÜVENLİK TEŞKİLATININ KURULMASI HÜKÜMETİN GÜNDEMİNDE

Siber güvenlikle ilgili ülkemizde büyük bir farkındalık var. MİT siber güvenlikle ilgili oldukça yetkin kabiliyetleti var. Esas itibarıyla siber güvenlik teşkilatının kurulması hükümetin gündeminde. Çok yakın zamanda hayata geçecek. 

TEK YOL İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Filistin Devleti'ne bir veto uzaklıktayız. Tek yol iki devletli çözüm. İsrail tamamıyla yok edilmek üzere bir politika üretiyor. Konu İsrail olunca Batı'da alternatif bile sorgulanmıyor. İsrail'e acilen dur denilmesi gerekiyor.

SURİYE İLE NORMALLEŞME SÜRECİ

Görüşmeler bir süredir dolaylı devam ediyor. Belli başlı konularda adımların atılmasını bekliyoruz. Esad ile görüşmeye hazırız. Rejim ve muhalefet anlaşırsa bizim için sorun kalmaz. Yurtdışında milyonlarca Suriyeli mülteci neden var? Kendi halkıyla çatışma halinde. Biz o sistemi kurmasaydık 5 milyon Suriyeli daha gelmiş olacaktı.  Kendini güvende hissetmeyen 5 milyona yakın bir kitle var. Bırakın Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine dönmelerini, yeni göçü engellemeye çalışıyoruz. Çatışmaların olmaması ve daha fazla insanın ölmemesi, daha fazla göç olmaması, bir taraftan terörle mücadele ile uğraşıyoruz. 

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

Avrupa Birliği esas itibarıyla coğrafi olarak devam ediyor. Türkiye de bu coğrafyanın parçası. Jeostratejik dip akınların olduğu yerde AB Atlantik tarafına daha fazla sürüklenmez. Bunu yapmazsanız dip dalga akımlarına kapılırsınız. Aşırı sağ iktidara gelse bizim için değişen bir şey olmaz.  

TÜRKİYE BRİCS ÜYESİ OLACAK MI?

Her ülke ittifak kurmak zorunda. Türkiye'nin ittifaka dahil olmayla ilgili çok güçlü bir gelenek var. Özellikle ekonomiyle ilgili markette bütün opsiyonları değerlendiriyoruz. Brics kurulduğu andan itibaren kurumsallaşması çok fazla gerçekleşmemiş bunun çok fazla tartışıldığı bir program.