Dışişleri Bakan Hakan Fidan, Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen Arap Birliği 162. Olağan Dışişleri Bakanları Konseyi’nden ayrılmadan önce yaptığı açıklamada Gazze’de yaşananlardan vicdan sahibi herkesin derin üzüntü duyduğunu vurgulayarak geçen günlerde İsrail askerleri tarafından başından vurularak öldürülen Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’nin yakınlarına başsağlığı diledi.

"TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Fidan “Bu olay, İsrail'in barıştan yana olanları dahi hedef aldığını açıkça göstermiştir. Bu cinayetin tabii ki hukuki açıdan da takipçisi olacağız. Ayşenur kardeşimizin, kederli ailesinin acılarını da paylaşıyorum” diye konuştu.

BIDEN KAZA KURŞUNU DEDİ

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Eygi’nin ölümüne dair skandal bir açıklamada bulundu. Biden, neden aileyi aramadığı ya da Durum Odası'nda acil toplantı yapmadığı sorusuna kaçamak yanıtlar vererek “Öyle gözüküyor ki bu bir kazaydı, kurşun yerden sekerek kaza ile onu vurmuş" dedi. Eygi’nin ailesi ABD’den bağımsız soruşturma talep ederken Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby ise bağımsız bir soruşturma başlatmadan önce İsrail'in yürüttüğü ceza soruşturmasının sonucunun beklenmesini istedi.

BLINKEN: ÖLDÜRÜLMESİ HAKSIZLIK

Bununla birlikte Londra ziyareti sırasında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Eygi’nin öldürülmesine dair açıklamalarda bulunarak “Onun öldürülmesi hem sebepsiz hem de haksızdı. Hiç kimse protestoya katıldığı için vurulmamalı ve öldürülmemeli" dedi.

Blinken, hiç kimsenin görüşlerini özgürce ifade ettiği için hayatını riske atmak zorunda kalmaması gerektiğini vurgulayarak “Bize göre, İsrail güvenlik güçlerinin Batı Şeria'daki faaliyetlerinde, angajman kurallarında yapılacak değişiklikler dahil bazı nihai değişiklikler yapması gerekmektedir. Aşırılık yanlısı yerleşimciler Filistinlilere saldırdığında güvenlik güçlerinin görmezden geldiğine dair bazı raporlara uzun zamandır şahit oluyoruz. İsrail güvenlik güçlerinin Filistinlilere karşı aşırı güç kullandığını gördük ve şimdi de İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürülen ikinci bir ABD vatandaşı var. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bu değişmeli ve biz bunu İsrail hükümetinin çoğu üyesine açıkça ifade edeceğiz” ifadesinde bulundu.

İSRAİL ORDUSU: KASIT OLMADAN ÖLDÜRÜLDÜ

Bunun yanı sıra İsrail ordusu, Eygi’ye dair ordu içerisindeki soruşturmanın tamamlandığını belirterek Eygi'nin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu "kasıt olmadan öldürülmüş olabileceği", Eygi’yi vuran İsrail askerinin, "bu sırada başka bir göstericiyi hedef almak istediği" iddia etti. İsrail Askeri Polisi Cezai Soruşturma Birimi tarafından yürütülen soruşturmanın sonuçlarının Askeri Savcılığa sunulacağı aktarıldı. Ayrıca İsrail'in, Eygi'nin cesedi üzerinde otopsi talebinde bulunduğu kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı bir gösteride İsrail keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti. Eygi'nin ailesi, çocuklarının öldürülmesine ilişkin bağımsız bir soruşturma için ABD yönetimine çağrı yapmıştı.