Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Erzurum'da basın mensuplarıyla birlikte şehrin tarihi ve kültürel mekânlarını gezdi. Ziyaret sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tekin, özel okulların yüksek kitap fiyatlarına dikkat çekti. Özellikle, bazı özel okulların yıllık kitap ücretlerini 60 bin TL'ye kadar çıkardığını belirtti. Tekin, Türkiye genelinde yaklaşık 400 okulun kitap fiyatlarında yüzde 300’ün üzerinde zam yaptığını ve bu okullara gerekli cezaların uygulandığını ifade etti.

"HAVALE, EFT İLE KİTAP SATMAK SUÇ"

Bakan Tekin, özel okulların kendi kitaplarını öğrencilere verebileceğini, ancak bu kitapların okul sistemine kaydedilmesi gerektiğini vurguladı. Özel okulların kıyafet, servis ve yardımcı kaynaklar gibi ücretlerinin sisteme girmesi gerektiğini belirtirken, bazı okulların havale veya EFT gibi yollarla ücret almasının suç olduğunu dile getirdi: "Mesela diyelim ki; okul bu sene 20 bin liraya kitap sattı. Onu sisteme girsin istiyoruz. Fakat bazı okullar, havale, EFT ya da benzeri yollarla ücret alıyor. Bunlar suç"

"OKUL PUANI TUTMAYANI DA KAZANILMIŞ HAK KABUL ETTİK"

Liselere Geçiş Sınavı'nda yaşanan bir sorunun iptal edilmesiyle ilgili de konuşan Tekin, bu durumdan yaklaşık 10 bin öğrencinin etkilendiğini bildirdi. İdare mahkemesinin 11 Eylül’de iptal ettiği soru için temyize gitmeyeceklerini açıklayan Tekin, bu kararla öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için puanlarının yeniden hesaplanacağını ve mevcut kayıt yaptırdıkları okullarda devam edebileceklerini söyledi: "Mağduriyet olmasın diye 'Puanı yeniden hesaplanan öğrenciler isterlerse bir üst tercihine kontenjan sınırına bakılmaksızın yerleştirilebilir' dedik. Yeni hesaplamaya göre mevcut kayıt yaptırdığı okula puanı tutmayanları da kazanılmış hak olarak kabul ettik"

"500 HAYALET LİSEYE CEZA"

Ayrıca, açık liselere geçiş ve "hayalet liseler" konusunda da önemli bilgiler verdi. Açık liselere geçişte bazı sorunların olduğunu ifade eden Tekin, 12. sınıfta açık liseye geçişin engellendiğini belirtti. 9. sınıfta açık liseye gitmek isteyen öğrencilerin bu hakkına karışmadıklarını, ancak daha önce bir okulda kaydı bulunan öğrencilerin açık liseye geçiş yapmasının engellendiğini açıkladı. Hayalet liselere yönelik ağır yaptırımlar uygulandığını vurgulayan Tekin, Gerekli tedbirlerin alınmaya devam edeceğini sözlerine ekledi: "Geçen sene hayalet sınıftan dolayı yaklaşık 500 civarında okula ceza yazdık”