PIRIL CENNET / EKOL HABER

Suriye Basketbol Ligi takımlarından Al Wahda Damascus’ta forma giyen Türk basketbolcu Kemal Canbolat Suriye’ye giderken Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki havalimanında gözaltına alındı.

Sosyal medya hesabından paylaştığı videoda Canbolat başından geçenleri şöyle anlattı: “Türkiye’den biletimi aldım ve Beyrut’a doğru yola çıktım. Pasaport kontrolüne kadar yolculuğum sıkıntısız geçti. Fakat pasaport kontrolünü geçemedim ve polis ekipleri apar topar beni gözaltına aldı.”

Image-2

Adının Kemal Canbolat olduğunu duyunca polislerin çok şaşırdığını belirten yıldız oyuncu “Bana gerçekten Kemal Canbolat olup olmadığımı sordular. Ben de evet dedim. Hiçbir sebep söylemeden o gece havalimanının nezaretine attılar. Bir gün sonra ise sınır dışı edileceğimi söylediler. Türkiye Büyükelçiliği’ni aradım; onlar da dönmem gerektiğini söylediler. Ardından Suriye tarafını aradım fakat sorumluluk kabul etmediklerini belirttiler” diye konuştu.

"REENKARNASYONA İNANIYORLAR"

Nezarette tanıştığı Dürzi bir polis sayesinde Suriye’ye uçak bileti bulduğunu o şekilde Suriye’ye gittiğini söyleyen Canbolat, gözaltına alınma nedenini duyunca hayretler içinde kaldığını aktardı.

“İşin komik tarafı ise gözaltına alınma sebebimin adımın Kemal Canbolat olması. Suriye ve Lübnan’da Dürzilerin eski liderinin adı da Kemal Canbolat’mış ve Dürziler reenkarnasyona inanıyorlar. Benim Kemal Canbolat olarak tekrar dünyaya geri geldiğimi düşünmüş olabilirler” diye konuşan Canbolat, hayatında ilk defa böyle bir şeyin başına geldiğini ve oldukça şaşkın olduğunu takipçileriyle paylaştı.

Kemal Canbolat

KEMAL CANBOLAT KİMDİR?

Kemal Canbolat 1917 yılında, Dürzilerin ileri gelen ailelerinden biri olan Canbolat ailesinin bir üyesi olarak Chouf’daki Muktara’da doğdu. Babası, Fuad Canbolat, 6 Ağustos 1931 tarihinde suikasta uğradı. Babasının ölümünden sonra annesi Nazira, onun yerine geçti ve ülke politikasında önemli rol oynadı. 1926 yılında Kemal Canbolat, bir Hıristiyan okuluna girdi ve ilk eğitimini 1928 yılında tamamladı. Liseden Fransızca, Arapça, bilim ve edebiyat eğitimi alarak 1936 yılında mezun oldu. Bir yıl sonra 1937’de Felsefe sanat fakültesinde, psikoloji, sosyoloji ve vatandaşlık eğitimi aldı. 1939 yılında Lübnan’a döndü ve eğitimine Saint-Joseph Üniversitesi’nde devam etti. 1945 yılında buradan Hukuk diploması alarak mezun oldu. 1 Mayıs 1948 tarihinde Dürzi Emir Şekib Arslan’ın kızı May Arslan ile evlendi.