ABD Başkanı Joe Biden, Chicago’da düzenlenen Demokratik Ulusal Kongre sırasında gözyaşları içerisinde partisine veda etti. Yaklaşık bir ay önce parti üyelerinin baskısıyla adaylıktan çekilen Biden, kongre açılışında kızı Ashley’nin takdimi ve uzun süren alkışlar eşliğinde kürsüdeki yerini aldı.

Kızı Ashley Biden'ın sözlerinin ardından sahne alan Biden'ın alkışlar arasında gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

"Seni seviyoruz Joe" sloganları ve pankartları eşliğinde konuşmasını yapan Biden, “Sizi seviyorum Amerika” diyerek sözlerine başlayarak hitabının büyük bölümünde kendi dönemindeki başarılardan bahsetti ve bunları Harris’le başardıklarını anlattı.

HARRİS'E ÖVGÜLER YAĞDIRDI

Harris’le çalıştıkları döneme ilişkin çok sayıda konuya değinen Biden, dış politikada Harris'in çok başarılı olduğunu ve olmaya devam edeceğini savundu.

Biden, "Harris, dünya liderleri tarafından saygı gören bir lider olacak çünkü halihazırda öyle. Hepimizin gurur duyacağı bir başkan olacak ve Amerika'nın geleceğine damgasını vuracak tarihi bir başkan olacak” sözleriyle Harris’ten övgüyle bahsetti.

Başkan adaylığından çekilmesini isteyenlere kızgın olmadığını anlatan Biden, bunun ülke için daha iyi olduğunu ve Kamala Harris'e bayrağı devrettiği için mutlu olduğunu söyledi.

Joe Biden Kamala Harris Democratic Convention Chicago Aug 19 2024

TRUMP'A SERT ELEŞTİRİLER

Trump'a iç politika, dış politika ve ekonomide yüklenen Biden, bu alanlarda Trump'ın başkanlığının "Amerika'ya ağır bedeller ödettiğini" savundu ve seçmenlerden 5 Kasım'da bu düşünceyle sandığa gitmelerini istedi.

Harris'in çok iyi bir başkan olacağını ve Amerikan çıkarları için herkesin buna göre oy kullanması gerektiğini ifade eden Biden, "Trump kim olduğunu sanıyor? Her zaman kendi çıkarlarını Amerikan çıkarlarından önde tuttu" diye konuştu.

21 Temmuz’da adaylıktan çekilen Biden’ın bu kararı, sağlığının dört yıl daha ülkeyi yönetmeye elverişli olmadığını düşünen Demokratların baskısı sonucu gelmişti.

2016 yılındaki seçimleri Trump’a karşı kaybeden Hillary Clinton da bir konuşma yapmak için yer aldığı sahnede kalabalıktan büyük bir alkış aldı.

Biden’ı Beyaz Saray’a saygınlık ve uzmanlık getirdiği için kutlayan Clinton, “Şimdi ABD tarihinde yeni bir başlık açıyoruz. Kamala, bizi ileriye taşıyacak karaktere, deneyime ve vizyona sahip” dedi.

Trump'ın birçok suçtan yargılanan bir isim olduğunu ve başkan olmayı hak etmediğini savunan Clinton, Demokratların gösterdikleri çabayla "Trump'ı kaçırttıklarını" söyledi.

20240818Afdncdayone 27 1724125277

"GAZZE'DE ATEŞKES İÇİN ÇOK ÇALIŞIYORUZ"

Konuşmasının dış politikayla ilgili bölümünde Gazze konusuna değinen Biden, Gazze'de ateşkes sağlanabilmesi için çok çalıştıklarını ve en kısa zamanda bir ateşkese ulaşılmasını umduğunu söyledi.

Biden, "Gazze'deki savaşı bitirmek, esirleri evlerine getirmek ve Orta Doğu'da barış ve güvenlik getirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Daha büyük bir savaşı önlemek, esirleri aileleriyle yeniden buluşturmak, Gazze'ye insani yardımları artırmak, Filistin halkının acılarını sona erdirmek ve nihayetinde bir ateşkesi sağlayıp bu savaşı bitirmek için birkaç gün önce bir anlaşma önerisi yaptım” şeklinde konuştu.

Chicago caddelerinde binlerce göstericiyi bir araya getiren Gazze protestolarına da değinen Biden, "Göstericilerin hakkı var, her iki taraftan da çok sayıda masum insan öldürüldü” dedi.

HARRIS'TEN BİRLİK MESAJI

Bununla birlikte seçmenlerine birlik mesajları veren Harris, “Ülkemizin her köşesinden ve hayatın her kesiminden insanlar, ülkemizin geleceğine yönelik ortak vizyonumuzla birleşmiş olarak buradalar ve bu Kasım ayında bir araya gelerek tek bir ağızdan, tek bir halk olarak ilerlediğimizi ilan edeceğiz” dedi.

Yaklaşan seçimler için mücadele etme çağrısı yapan Harris, “İyimserlik, umut ve inançla, ülke sevgimizin rehberliğinde, bizi ayıran şeylerden çok daha fazla ortak yönümüz olduğunu bilerek, değer verdiğimiz idealler için savaşalım ve savaştığımızda kazanacağımızı her zaman hatırlayalım” şeklinde konuştu.

FİLİSTİN DESTEKÇİLERİ EYLEMDE

Öte yandan kongrenin düzenlendiği United Center adlı merkeze yakın bir bölgede 270’ten fazla Filistin destekçisi ve farklı toplumsal talepleri dile getiren sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu "March on the DNC" adlı koalisyon, dün başladıkları gösterilerine bugün de devam etti.

Binlerce göstericinin günün ilerleyen saatlerinde bir yürüyüş yapması, "Gazze'deki soykırıma son verilmesi" ile "ABD'nin İsrail'e desteğini kesmesi" konusundaki mesajlarını yüksek sesle dile getirmesi bekleniyor.

22 Ağustos'ta Harris'in başkan adaylığını kabul konuşmasıyla sona erecek olan Demokrat Parti Kongresi, Biden'ın yarıştan çekilmesinin ve Harris'in aday olmasının ardından Demokratlar için önemli bir süreç olarak değerlendiriliyor.

Demokratların kongresi aynı zamanda Biden yönetiminin bugüne kadarki Gazze politikasına ve Harris'in İsrail politikasına ilişkin önemli bir sınav olarak da görülüyor.

Kaynak: BBC