Ekonomi

Bölgesel asgari ücret tartışması Ekol TV'de: Her ildeki çalışan aynı koşullara sahip mi?

Türkiye'nin farklı illerinde geçim koşullarının değişmesi asgari ücretin belirlenmesindeki kriterleri yeniden gündeme getirdi. Ekol TV'de Çağlar Cilara’nın sunduğu Ekol Masası’nda uzmanlar asgari ücret tartışmalarını değerlendirdi.

Abone Ol

Ekol TV’nin sevilen programlarından olan, Çağlar Cilara’nın sunduğu Ekol Masası’nın konukları Ekonomist Doç. Dr. Murat Turgut ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Dirican oldu.

Doç. Dr. Murat Turgut ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Dirican, Ekol Masası’nda asgari ücret tartışmalarını ve kentin niteliklerine, kentteki fiyatlandırmalara göre belirlenmesi istenen bölgesel asgari ücret önerisini değerlendirdi.

Bölgesel asgari ücret, Türkiye’de her ilin farklı ekonomik koşullarda olması sebebiyle gündeme gelmişti. İstanbul gibi büyükşehirlerde asgari ücret yetersiz kalırken daha küçük şehirlerde bu rakam ile geçinmenin mümkün olması tartışmaları alevlendirdi.

“BU AÇMAZI MUTLAKA ÇÖZMEMİZ LAZIM”

Doç. Dr. Murat Turgut, “Müteşebbis Anadolu'ya yatırım yapmıyor, çünkü aynı asgari ücret aynı gider söz konusu. ‘Neden yatırım yapayım?’ diyor. İstanbul'da milli gelir 35 bin TL'lik bir asgari ücrete denk geliyorsa onu verelim. İsteyen İstanbul'da çalışsın. İnsanlara Anadolu’da iş imkânı sağlamak lazım. Şu anda o imkânı sağlayamıyoruz. Bu açmazı mutlaka çözmemiz lazım. Ülkemizde sadece büyük şehirler yok. Ufak şehirlere yatırım yapılması için teşvik sisteminin gelmesi gerekiyor. Hibe vermiyoruz, ‘asgari ücretlendirme yapısı böyle olacak’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

“BİRÇOK ÜLKEDE UYGULAMASI VAR”

Turgut, “Bu durum oradaki genç nüfusun kalmasını sağlıyor, büyük kentlere göçü azaltıyorsunuz, yerinde nüfusa destek oluyorsunuz. En azından pilot uygulamalar yapmak zorundayız. Birçok ülkede uygulaması var. Amerika Birleşik Devletleri’nde birçok eyalette asgari ücret farklı uygulanıyor. Bu konuyla ilgili Çalışma Bakanlığı bir komisyon kurup, tüm paydaşları tekrar değerlendirmeye alarak bir politika gütmeli. Anadolu’nun her ilçesine, her beldesine yatırım yapılsın istiyorsak teşvik sistemini kalıcı yapmalıyız. Yatırımcıların ne yaptığını bileceği sürece zemin hazırlamalıyız” diye konuştu.