Brezilya’da Yüksek Mahkeme, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hakkında yürütülen 'darbe girişimi' soruşturmasına ilişkin sosyal medya platformu X’ten bazı kişiler hakkında veri sağlanmasını ve bazı hesapların engellenmesini talep etti. Ancak X'in sahibi milyarder iş insanı Elon Musk, mahkemenin bu talebini yerine getirmedi ve X'in Brezilya'daki ofisini kapattı. 

YÜKSEK MAHKEME 24 SAATSÜRE VERDİ

Bu gelişmelerin üzerine Brezilya Yüksek Mahkemesi, sosyal medya platformu X'e ülkede yasal temsilci ataması için 24 saat süre verdi. Aksi halde sosyal medya platformuna erişim yasağı getirileceği bildirildi. Verilen süre doldu ve Brezilya Yüksek Mahkemesi konuyla ilgili açıklama yaptı. 
Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes'in, Musk'ın sahibi olduğu X'e erişim yasağı getirme kararı aldığı bildirilen açıklamada, tanınan sürede şirketin Brezilya'da yasal temsilci atamadığı, temsilci atanana ve kesilen para cezaları ödenene kadar kararın geçerli olacağı belirtildi.

VPN GİBİ YOLLARI KULLANANLARA PARA CEZASI VERİLECEK

Açıklamada, internet hizmeti sağlayıcılarına ve uygulama mağazalarına, X'e erişimi engellemeleri için 5 gün süre verildiği, VPN gibi yollarla X'e girmeye çalışan kişi veya kuruluşlara para cezası uygulanacağı ifade edildi.

ELON MUSK, KARARA X'TEN YANIT VERDİ

Elon Musk da X'ten yaptığı paylaşımda, "İfade özgürlüğü, demokrasinin temel taşıdır ve Brezilya'daki seçilmeyen sözde yargıç, bunu siyasi nedenlerden dolayı yok ediyor" diyerek karara tepki gösterdi.