Kültür & Sanat

Bugün gösterimi yapılacaktı. Kanun Hükmü belgeseline Valilik yasak getirdi

Geçtiğimiz yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden çıkarılan "Kanun Hükmü" belgeseli bu yıl özel bir gösterim ile yayımlanacaktı. Ancak Valilik flaş bir karar aldı. Kanun Hükmünde belgeseli bu yıl da gösterilemeyecek.

Abone Ol

Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi bu yıl yapılacak Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılmayacaklarını açıklamıştı. Açıklamada, "Bu yıl 5-12 Ekim 2024 tarihlerinde yeniden düzenleneceği ilan edilen festival, bu karanlık geçmişin vebalini taşımaktadır. Geçen yıl yaşanan sansür skandallarına dair net bir tavır açıklanmadığı ve sansürlenen filmler gösterilmediği sürece Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne katılmayacağımızı bildiriyoruz. Tüm sinemacıları sansür uygulamalarının aklanmasına karşı durmaya ve festival yönetiminin geçmişteki hatalarının hesabını vermesi konusunda ısrarcı olmaya davet ediyoruz" ifadeleriyle açıklamış, festivalde gösterilmeyen filmlerden bir seçkiyi de festival tarihlerinde alternatif bir  mekânda Antalya seyircisine sunacağını duyurmuştu.

GÖSTERİMİ BUGÜN YAPILACAKTI

Bu duyuru kapsamında Türkiye'de kanun hükmünde kararname ile vatandaşların mesleklerinden men edilmesini konu edinen Kanun Hükmü belgeseli 3 Ekim Perşembe günü Antalya'da yönetmen Nejla Demirci ve belgeselde yer alan kişilerin katılımıyla Baküs Sahne'de gösterilecekti. 

Ancak Antalya Valiliği tarafından flaş bir karar alındı. Sosyal medyada görüntüleri yer alan karara göre Kanun Hükmü isimli belgeselin yayımlanması yasaklandı. Kararda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın daha önce aldığı karara da gönderme yapıldı. 

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Belgesel Yarışması’na seçilen ‘Kanun Hükmü’ filmi, belgeselde yer alan bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği gerekçesiyle programdan çıkarılmış, tepkiler üzerine tekrar programa alınmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, belgeselin gösterime alınması üzerine festivalden desteğini çektiğini açıklamış, daha sonra belgesel bir kez daha programdan çıkarılmıştı.  Yoğun sansür tartışmaları ve tepkilerden sonra ise festival tamamen iptal edilmişti.