Çin'in Tel Aviv Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, İsrail-Lübnan sınırında askeri çatışmaların arttığı ve bu yüzden ülkedeki güvenlik durumunun "vahim, karmaşık ve tahmin edilemez" olduğu belirtildi. Açıklamada, "İsrail'deki Çin vatandaşlarına en kısa sürede ülkelerine dönmeleri veya daha güvenli bölgelere yerleşmeleri çağrısında bulunuyoruz” denildi.

“VATANDAŞLARIN CAN GÜVENLİĞİ ÖNCELİĞİMİZDİR”

Çin, İsrail'in geçen ay Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarının ardından vatandaşlarına bu ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulunmuştu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien "Çin vatandaşlarının can güvenliğinin korunması önceliğimizdir” diye konuştu. İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyine yeni bir hava saldırısı başlattığını duyururken bölgedeki çok sayıda yerden dumanlar yükseldi.

İsrail basınından savaşın seyrini değiştirecek iddia: Hamas lideri Sinvar öldürüldü mü? İsrail basınından savaşın seyrini değiştirecek iddia: Hamas lideri Sinvar öldürüldü mü?

“TAM ANLAMIYLA BİR SOYKIRIM”

Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre; bugünkü saldırılarda 182 kişi hayatını kaybetti, 727 kişi yaralandı. Ölen ve yaralananlar arasında kadınlar, çocuklar ve sağlık görevlileri de bulunuyor. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, İsrail'in hava saldırılarını “kelimenin tam anlamıyla bir soykırım” olarak nitelendirdi.

150’DEN FAZLA HEDEF VURULDU

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan'ın güneyine yeni bir hava saldırısı başlatıldığı belirtildi. Saldırılara ilişkin detay verilmezken bölge sakinleri, İsrail savaş uçaklarının Lübnan'ın güneyindeki bazı yerlere hava saldırısı düzenlediğini bölgedeki yetkililer aktardı. Sosyal medyada yer alan görüntülerde ise Lübnan'ın güneyindeki bazı bölgelerde saldırılar nedeniyle dumanlar yükseldiği görüldü. İsrail ordusu, bu sabah da Lübnan'ın güneyine hava saldırıları düzenlemişti. Ordudan yapılan açıklamada, çok sayıda savaş uçağının katıldığı söylenen bu sabahki saldırılarda 150'den fazla "hedefin" vurulduğu aktarılmıştı.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’dan Lübnan saldırısı açıklaması: Bir bağlantımız yok! İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’dan Lübnan saldırısı açıklaması: Bir bağlantımız yok!

LÜBNAN VATANDAŞLARINA İSRAİL’DEN TAHLİYE MESAJI

Ülkenin ulusal haber ajansı, Beyrut ve diğer bölgelerdeki Lübnan vatandaşlarının İsrail'den kendilerini derhal tahliye etmeye çağıran telefon mesajları aldıklarını bildirdi.  Üst düzey yetkililerin ulusal haber ajansı NNA'ya yaptığı açıklamada kendi ofisinin de bu mesajlardan birini aldığını söyledi ve bunu “psikolojik savaş” olarak nitelendirdi.

LÜBNAN'DA UÇUŞLAR ASKIYA ALINDI

 Lübnan Seyahat ve Turizm Acenteleri Derneği Başkanı Jean Abboud, 14 hava yolu şirketinin Lübnan'a uçuşları askıya almasının ardından Beyrut'taki Uluslararası Refik Hariri Havalimanı'ndaki uçuş trafiğinde önemli bir düşüş yaşandığını belirtti. İsrail saldırılarının ardından ülkedeki askeri ve güvenlik alanında yaşanan gelişmelerin ardından Abboud, Beyrut'taki uçuş trafiğine ilişkin bilgi verdi.

HAVA TRAFİĞİNDE DÜŞÜŞ

Havalimanındaki yolcu trafiğinde yüzde 30 ila 40'lık düşüş yaşandığını belirten Abboud, ancak ne havalimanı ne de hükümet yetkilileri tarafından bu rakamların resmi şekilde onaylandığını belirtti. Abboud, uçuşları askıya alan 14 hava yolu şirketi arasında Alman hava yolu şirketi Lufthansa, Kuveyt Hava Yolu, Suudi Arabistan Hava Yolu, Swissair Havayolu, Fransız havayolu şirketi Air France, Transavia Havayolu'nun bulunduğunu kaydetti. Hava yolu şirketlerinin uçuşlarını farklı sürelerde askıya aldığını belirten Abboud, Middle East Airlines'ın Lübnan'a uçuşların askıya alınmasıyla oluşan boşluğu doldurmak için ek seferler düzenlediğine dikkati çekti. Abboud, Hariri Havalimanı'ndaki uçuşların güvenlik durumu ve uçuşların askıya alınmasındaki gelişmelere göre her gün değiştiğini belirtti.

LÜBNAN’DA EĞİTİME İKİ GÜN ARA

Lübnan Eğitim Bakanlığı, İsrail'in saldırıları nedeniyle ülkenin güneyinde eğitime 2 gün ara verildiğini duyurdu. Lübnan Eğitim Bakanı Abbas el-Halebi, İsrail'in yüzlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan saldırıları nedeniyle binlerce kişinin ülkenin kuzeyine doğru kaçmaya başlamasının ardından eğitim durumuna ilişkin açıklama yaptı. Halebi, güvenlik ve askeri durumun öğrenciler için tehlike oluşturduğunu, ülkenin güneyindeki tüm illerde, güneydoğudaki Bekaa, doğudaki Baalbek el-Hermel ve Beyrut'un güney banliyölerindeki okul, lise ve enstitülerde 23-24 Eylül'de eğitim yapılmayacağını belirtti.

HALK KAÇIYOR

Lübnanlılar, başkent Beyrut'a ulaşmak üzere ülkenin dört bir yanındaki kentlerden kaçarken büyük araç trafiği oluştu. İsrail savaş uçaklarının ülkenin güneyinde geniş çapta saldırıları devam ederken, Güney Lübnan sakinleri yeni bir yerinden etme dalgasıyla kuzeye doğru kaçmaya başladı. Beyrut'un güneyindeki bir sahil kenti olan Sidon'dan kaçan bir kişi CNN'e, kentten ayrılırken hiç bu kadar çok trafik görmediğini ve ordunun sivillere sokakları boşaltmalarını söylediğini anlattı.

Traffic