Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Balkanlardaki diplomasi trafiğine devam ediyor.  Sırbistanlı mevkidaşı Aleksandar Vucic ile görüşen Erdoğan basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, burada bir kez daha Filistin Devleti'ni tanımayan ülkelere seslendi. 

Erdoğan'ın konuşmalarından satırbaşları: 

Sizleri milletim ve şahsım adına en kalbi duygularla selamlıyorum. 2 senenin ardından tekrar Belgrad'da olmaktan memnuniyet duyuyorum. Yüksek düzeyli işbirliği konseyimizin 4. toplantısı vesilesiyle ikili ilşkilerimizi kapsamlı şekilde ele aldık. İstişarelerimiz geleceğe yönelik önemli gelişmelerinin olabileceğinin sinyallerini verdi. 

SIRBİSTAN İLE İLİŞKİLERİMİZDE ALTIN ÇAĞI YAŞIYORUZ

11 anlaşmaya imzayı attık. Balkanlar, Ortadoğu, Ukrayna özelinde küresel anlamda görüş alışverişinde bulunduk. Sırbistan ile ilişkilerimizde altın çağı yaşıyoruz.

TİCARET HACMİMİZ 2 MİLYAR DOLARI AŞTI

Ticaret hacmimiz 2 milyar doları aştı. 5 milyar dolarlık ortak hedef için adım atmaya kararlılıkla devam ediyoruz. Turist sayısında da rekoru aşacağını tahmin ediyoruz. Karşılıklı turist sayıları artacaktır. Yatırımcılarımıza desteğini esirgemeyen iş insanlarının sorunlarıyla bizzat ilgilenen değerli dostum Vucic büyük bir paya sahiptir. Kendisine teşekkür ediyorum.

A A 20241011 35885349 35885346 C U M H U R B A S K A N I E R D O G A N S I R B I S T A N D A

UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE DESTEĞİMİZİ İFADE ETTİK

İkili ilişkilerin yanı sıra mevcut bölgesel konularda da fikir alışverişinde bulunduk. Sırbistan ile Kosova arasındaki gerilimlere sağduyu ile yaklaşılması önemlidir. Bosna Hersek'in de siyasi kırılganlığının geri bırakılması gerektiğini ve Sırbistan'ın yapıcı yaklaşımını vurguladım. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimizi bir kez daha ifade ettim. 

İSRAİL'E ARTIK DUR DENİLMELİ

Gazze başta olmak üzere Filistin toprakları ve Lübnan'daki dram da gündemimizde yer aldı. İsrail'e artık dur denilmeli. Meselenin temelinde yatan sorun Filistin topraklarının İsrail tarafından işgalinin sürmesidir. Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti'nin vücut bulması şarttır. 7 Ekim'den bu yana 9 ülke Filistin Devleti'ni tanımıştır. Diğer ülkelere de Filistin Devleti'ni tanımaya davet ediyorum. Cumhurbaşkanı Vucic başta olmak üzere dostlarımıza teşekkür ediyorum. 

Aleksandar Vuçiç'in konuşmasından satırbaşları:
Sayın Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum. Bu ziyaret ilişkilerimize daha da katkıda bulunacak. Tüm konularla ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Hem Türkiye'yi hem de Sırbistan'ı ilgilendiren konuları görüştük. Her iki ülkenin Avrupa Birliği ilişkilerine bakacak olursak tabii ki istekliyiz. Küresel konularla ilgili görüşlerini de aldım. Hem Sırbistan hem de Türkiye için faydalı olacak. 

A A 20241011 35885349 35885347 C U M H U R B A S K A N I E R D O G A N S I R B I S T A N D A

ERDOĞAN'IN VERDİĞİ EV ÖDEVİNİN YARISINI TAMAMLAMIŞ BULUNMAKTAYIZ

Dış ticaret hacmimizi 7 kat artırdık. Erdoğan bize ev ödevi verdi. Geçen yıl neredeyse 2 milyara ulaştık. Erdoğan'ın verdiği ev ödevinin yarısını tamamlamış bulunmaktayız. Çok önemli anlaşmalar imzaladık. İşbirliğimizi özellikle savunma sanayi alanında daha fazla artırmayı amaçlıyorum. Daha fazla insanın bir araya gelip ortak ekip kurmasını bekliyorum. 

ANKARA VE BELGRAD ARASINDA HER ZAMAN KÖPRÜ VAR

Balkanlardaki durumu aldık görüşmemizde. Kendisi Balkanlarda her zaman barıştan yanadır. Bosna Hersek'in toprak bütünlüğüne verdiğimiz destek ve Sırbistan Cumhuriyeti'nin toprak bütünüğünü ele aldık. Erdoğan'a bizi dinlediği için teşekkür ederiz. Ankara ve Belgrad arasında her zaman bir köprü var. Bir sonraki ziyaret Ankara'da olacak. 

A A 20241011 35885349 35885344 C U M H U R B A S K A N I E R D O G A N S I R B I S T A N D A