Eski tip sürücü belgelerinin, 1 Ocak 2016'dan itibaren verilmeye başlanan yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilmesi için verilen süre 31 Aralık 2024'te sona eriyor. Bu tarihe kadar belgelerini yenilemeyen vatandaşlar, hem indirimli yenileme fırsatını kaçıracak hem de cezai yaptırımlarla karşılaşacak.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Kişiselleştirme Şube Müdürü Kemal Kalkan’ın verdiği bilgilere göre, bugüne kadar 27 milyon 803 bin kişi yeni tip sürücü belgesi için başvuruda bulundu. Ancak hala 6 milyon 264 bin kişi sürücü belgesini yenilemedi.

15 LİRA ÖDEMEYEN 12 BİN LİRA ÖDEYECEK

Kalkan, Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne göre, vatandaşların sürücü belgelerini 31 Aralık 2024'e kadar 15 lira gibi indirimli bir bedelle yenileyebileceklerini belirtti. Ancak, bu tarihten sonra belgelerini yenilemeyenler, hem eski tip belgeleriyle araç kullanamayacak hem de Karayolları Trafik Kanunu’na göre cezai yaptırımlarla karşılaşacak.

YENİ EHLİYET NASIL ALINIR?

Sürücü belgesini yenilemek isteyen vatandaşlar, Alo 199 çağrı merkezi, mobil uygulama veya http://randevu.nvi.gov.tr üzerinden randevu alarak nüfus müdürlüklerine başvurabiliyor. Başvuru için eski tip sürücü belgesi, sağlık raporu, biyometrik fotoğraf ve başvuru ücretinin ödendiğine dair dekont gerekiyor.

Yeni tip sürücü belgelerinin basımı 2 iş günü içerisinde tamamlanıyor ve PTT aracılığıyla başvuru sahiplerine ulaştırılıyor. Başvuru sürecinde vatandaşlar geçici sürücü belgesi ile araç kullanabiliyor. Kalkan, yıl sonunda yaşanabilecek yoğunluklara dikkat çekerek, vatandaşların işlemlerini bir an önce tamamlamalarını tavsiye etti.

Kaynak: Haber Merkezi