ABD merkezli Bloomberg haber sitesi, pazartesi günü yayınladığı bir haberde Türkiye'nin BRICS örgütüne aylar önce bir başvuruda bulunduğunu iddia etmişti. Haberde, Türkiye'nin “Batı sınırlarının ötesinde ittifaklar kurmak için” böyle bir yol izlemek istediğini yazılırken adını Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın baş harflerinden alan BRICS'in, topluluğun genişlemesine dair kararı ekim ayında Rusya'nın Kazan şehrinde yapılacak zirvede ele alınacağı belirtilmişti. Sabah Gazetesi köşe yazarı Hilal Kaplan bugünkü yazısında Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde kendi çıkarlarını önemseyen, uluslararası ilişkilerde ülkesini merkeze alan bir konuma yükseldiğini ve BRICS için üyelik başvurusunda bulunmasının da bunun en somut örneklerinden biri olduğunu söyledi.

BAŞVURU YAPAN İLK NATO ÜLKESİ

Türkiye’nin pakta başvuru yapan ilk NATO ülkesi olduğunu iddia belirten Kaplan “Bugün İran, Suudi Arabistan, Etiyopya Birleşik Arap Emirlikleri’nin de dahil olduğu BRICS'e NATO üyesi olarak katılım başvurusu yapan ilk ülke Türkiye. ABD'nin NATO aracılığı ile Rusya ve Çin ile savaş hazırlıkları yaptığı bir konjonktürde ülkemiz NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip ülke olarak Rusya ve Çin ile ortak ekonomik bir paktta yer alacak” ifadesinde bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A DAVET GELDİ

Kaplan ayrıca edindiği bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 22-24 Ekim tarihlerinde Rusya’nın Kazan kentinde yapılacak olan zirveye katılım davetini kabul ettiğini söyledi. Kaplan “Rusya tarafından gelen açıklamalarda Türkiye'nin NATO üyesi olmasının kendileri için bir sıkıntı olmayacağını ortaya koydu. Ukrayna-Rusya geriliminde iki ülkeyle de iyi ilişkilerini sürdüren tek ülke olarak Türkiye'nin herhangi bir ülkeye bağlı politika geliştirmediğini en iyi Rus yetkililer biliyor” dedi.

NE OLMUŞTU?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bu sene Çin'de yaptığı görüşmelerde Türkiye'nin BRICS'e katılmak istediğini ve bu organizasyonun AB'ye karşı iyi bir alternatif olabileceğini söylemişti. Fidan, AB ile Gümrük Birliği'ne sahip Türkiye'nin BRICS gibi farklı platformlarda çeşitli ortaklarla yeni işbirliği fırsatlarını aramaya devam ettiğini kaydederek, Rusya'da düzenlenmesi planlanan BRICS toplantısına da katılacağını belirtmişti. Çin kaynakları da Bakan Fidan'ın “Elbette BRICS üyesi olmak istiyoruz. Bu yıl işlerin nasıl gideceğini göreceğiz” ifadelerini kullandığını belirtmişti. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bunun üzerine 6 Haziran'da bir açıklama yaparak, Türkiye'nin BRICS grubuna katılmak istediğini belirten Fidan'ın sözlerini değerlendirmişti. Rossiya 24 televizyonuna demeç veren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Birliğin kapılarının açık olduğunu biliyorsunuz. Belirli kriterler var, bunlar ülkelerin bir elitler kulübüne değil, karşılıklı saygıya dayalı birliğe üye olma arzusuyla uyumlu olmalıdır" demişti. BRICS'in halihazırda genişleme deneyimine sahip olduğunu anımsatan Zaharova, yeni üyelerin kendilerini çok konforlu hissedeceği mesajını vermişti.

BRICS NEDİR?

Gelişmekte olan ülkelerden Brezilya (Brazil), Rusya (Russia), Hindistan(India) ve Çin(China) 2006'da "BRIC" grubunu kurmuştu. Amaç, uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını istemeleri olurken, grup adını bu ülkelerin İngilizce baş harflerinden aldı. 2011'de Güney Afrika'nın (South Africa) da katılmasıyla grubun adı "BRICS" oldu. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak 2024’te BRICS'e katılırken, Arjantin kendisine yapılan çağrıdan sonra üyelik davetini reddetti. Grubun genişleyen hali için herhangi bir isim güncellemesi açıklanmazken, grubun adının "BRICS+" olabileceği düşünülüyor. BRICS ülkeleri yıllık zirve toplantıları yaparak, kararlar alıyor ve üye ülkeler sırayla, bir yıllığına dönem başkanı oluyor. BRICS'in amacı, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kurumlarındaki yerleşmiş yapıyı geliştirmek ve gelişmekte olan ekonomilere daha fazla “temsil ve söz hakkı verilmesini sağlamak” olurken, 2014 yılında 250 milyar dolar sermayeyle Yeni Kalkınma Bankası’nı (NBD) kurdular.

HİLAL KAPLAN'IN YAZISI İÇİN TIKLAYIN...